Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

maandag 16 november 2015

Column geschreven voor Ze.nl, 18-10-2015; 8 manieren die ervoor zorgen dat je je narcistische ex niet meer mist

Je weet het zeker, deze man is absoluut ongezond voor je. Na lang wikken en wegen besluit je om definitief een punt achter deze giftige relatie te zetten. En dan overvalt je ineens het sterke gevoel van gemis van deze narcistische ex…
 
Hoe is het toch mogelijk dat wij mensen een ongezonde en destructieve relatie kunnen missen? Terwijl we rationeel heel goed weten dat deze persoon een no go is, blijven we maar mijmeren over hoe het had kunnen zijn en is er toch iets deep down inside dat hem mist. Wat is dit? 
 
Het klinkt vreemd, maar we missen de chaos. We missen de rollercoaster die deze persoon teweeg brengt in ons leven. Want zonder deze rollercoaster voelt het ineens wel heel erg saai en ongelooflijk leeg. We leven op hoge pieken en diepe dalen en er is geen ruimte meer voor je eigen ik. En wanneer deze impulsen ineens wegvallen, wordt het stil en leeg… En denk je dat je je ex mist… Realiseer je, het is niet je ex die je mist, het is je eigen ik die je mist.
 
 
Hieronder acht tips om je giftige narcistische ex te overleven:
 
1. Het sleutelwoord is geduld. Heb geduld met jezelf. Leer mild te worden voor jezelf en van jezelf te houden. Geef jouw eigen ik precies datgene wat je zo graag van je narcistische ex wilde hebben.
 
2. Delete alle herinneringen. Ook die ene leuke foto waar je ex juist zo schattig op staat. Verwijder je ex uit social media, verwijder foto’s, jullie appcontact, alles. En verwijder zijn telefoonnummer. Dit om jezelf te beschermen, zodat je niet op een zwak moment alsnog dat ene app’je stuurt waar je later spijt van krijgt.
 
3. En er is ook werk aan de winkel. Focus op jezelf en werk aan jezelf, ondanks al de verwarring. Juist een giftige narcistische relatie zorgt er vaak voor dat je enorm aan jezelf en je eigen waarnemingsvermogen bent gaan twijfelen. Deze mensen geven jou de schuld van hun eigen gedrag en het mislukken van de relatie. Het is dus belangrijk om terug te komen bij jezelf en dit is niet makkelijk. Forceer jezelf daarom om je te focussen op nieuwe dingen. Raap jezelf bij elkaar en experimenteer met een nieuwe activiteit, sport of hobby. Ontmoet nieuwe mensen. Doe vooral die dingen die je niet herinneren aan je ex en hou jezelf voor ogen dat deze mensen het niet waard zijn jou te zien breken en geef hen vooral ook niet de macht om jou te breken.
 
4. En beweeg! Juist sporten is heel erg belangrijk in deze stressvolle tijd. Op die manier kun je je emoties uiten en je negatieve energie en stress kwijt. Daarnaast begint je lichaam endorfine aan te maken wat een happy gevoel geeft.
 
5. Haal je levenslessen en groei uit deze relatie. Focus niet op de ander, maar op jezelf. Wat heb je geleerd uit deze relatie? Wat heeft je zover gebracht dat je in deze situatie bent beland? Wat wil je wel en wat wil je nooit meer? Waarom heb je met deze relatie genoegen genomen? Door aan zelfreflectie te doen, leer je jezelf begrijpen en kom je tot de essentie waarom je in deze relatie terecht bent gekomen.
 

 
6. Ga socializen. Zodra je voelt dat je eraan toe bent, probeer weer terug te komen in sociale kringen en ga ook weer daten. Wees uiteraard alert op de alarmbelletjes, maar wees niet hard voor jezelf. Iedereen vindt het fijn om iemand naast zich te hebben, dus sta jezelf dit ook toe.
 
 7. Geef je leven een nieuwe boost. Omdat giftige mensen zoveel onrust en dus ruimte innemen in je leven, is het heel lastig om met de rust te dealen na het beĆ«indigen van zo’n relatie. Ga daarom in een dagboek schrijven. Noteer je verdriet, frustraties, boosheid en gemis. Schrijf brieven aan je ex (maar verstuur deze niet!), totdat je er zelf helemaal klaar mee bent. Lees ook boeken over deze narcistische persoonlijkheden. Leer te begrijpen waarom je verslaafd bent geraakt aan deze onvoorspelbaarheid, onechte liefde en verwarring. Door het hoe en waarom te begrijpen, kun je ook makkelijker loslaten.
 
8. En last but not least, verwen jezelf. Breid je garderobe uit met de nieuwste collectie, relax met een lekker dagje sauna, of doe een hair make-over. Besteed niet alleen aandacht aan je innerlijk, maar ook aan je uiterlijk. Ook dat zal ervoor zorgen dat je je beter voelt. 
 
Realiseer je dat narcisten vaak proberen opnieuw in contact te treden met je. Vooral als je verder gaat met je leven. Als je teruggaat naar deze fouterik, lijkt het voor even weer een sprookje. Dit sprookje is echter van korte duur en de prins verandert na een aantal weken weer in een kikker. Kies dus voor jezelf, hoe moeilijk en zwaar deze periode ook is! Als je eenmaal leert om van jezelf te houden, voor jezelf te zorgen en te leren dat rust juist goed voor je is, dan zul je merken dat je deze giftige ex niet langer nodig hebt en je weer in staat bent tot een happy life!http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

2 opmerkingen:

 1. WAUW, ik heb eindelijk antwoord gekregen op mijn vraag. Dank je wel charlotte.
  Ik liep al jaren rond met de gedachten, waarom ik nog zoveel voor mijn "vervelende" ex voelde ??? waarom het mij alsnog pijn deed? (aangezien hij al twee jaar een nieuwe vriendin heeft) ondanks ik weet dat hij niet goed voor mij is. En waarom kon ik hem niet los laten?? Maar je hebt het heel goed omschreven. Ik mis de chaos, dus de rollercoaster, wauw... want echte rust heb ik in deze relatie van 13 jaar niet gekend nee, rust is een onbekend terrein ... Ik vraag me alleen af hoe ik het verder kan aanpakken, want ik heb wel twee kinderen met hem. Dus helemaal nooit meer zien gaat het helaas ook niet worden.
  maar bedankt ik ieder geval, nu heb ik antwoord op mijn vraag en kan ik verder met mijn verwerkingsperiode om mezelf weer terug te vinden. Ik had dit echt nodig, nogmaals bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi Charlotte, dit geeft veel antwoorden en vooral handvatten. Gelukkig heb ik geen kinderen met mijn ex. Ben nu ruim 19 maanden bij haar, weg heb na een relatie van 6 jaar haar verlaten en al het contact heb ik direct verbroken. Facebook geblokkeerd, email, telefoon etc. Inderdaad de chaos, het is stil, het altijd (onbewust) op je hoede zijn, mis de spanning daarvan waarschijnlijk, altijd de hoop op beter, je steeds meer inspannen om iets goeds te doen (wat nooit goed was) en hopen op eens een goed constructief gesprek, etc. al die dingen mis ik. Haar mis ik niet, soms kom ik een foto tegen op internet en dan voel ik de spanning oplopen in mijn lijf, herbeleven is er nog, ik voel walging bij haar. Zelfs bepaalde dingen eet ik niet meer, ze roepen slechte herinneringen op en de daar aan hangende gevoelens voel ik dan weer intens. Het houd me nog wel regelmatig bezig, waarom? Hoe kan iemand zo zijn? En iedereen incl. haar omgeving en mijn omgeving meeslepen in haar leugens en bedrog. Ze heeft ook mijn omgeving (ook narcistisch) gemanipuleerd, soort zoekt soort. Heeft contact gelegd met mijn zus die haar hele leven al liegt, manipuleert en iedereen zwart maakt als het haar uitkomt. Ze weet niet waar ik woon, dat heb ik geheim weten te houden maar probeert nu via zus (heb ik contact mee verbroken) toch dichterbij te komen, waarom? Eigen zieke geest geruststellen of weer of nog controle te hebben over wat mijn familie gelooft?

  Maar ik ga voor mezelf, heb goede en fijne vrienden, heb een leuk huisje, mijn eigen stekkie met veel moeite weten te bemachtigen. Nu in trauma therapie, eet weer goed, woog toen nog 43 kg, nu 20 kg aangekomen, zelf heel veel aan het lezen en schrijven. Het is heavy maar gaat de goede kant op. Jouw tips zijn goede, al is energie opbrengen soms nog erg lastig. Maar bewegen en naar buiten is heel goed... ga ik nu nog meer doen.

  Vind overigens dat je een heel duidelijke website hebt, kom hier vaak nog terug lezen. Het raakt de kern... Top! en bedankt voor je mooie werk1

  BeantwoordenVerwijderen