Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

maandag 20 december 2021

Over narcisme: De lessen van narcistisch misbruik

Als je wilt herstellen van narcistisch misbruik is het heel belangrijk om naar binnen te gaan en te kijken waar jouw eigen wonden liggen. Zoals ik al eerder schreef, vingerwijzen naar de narcist heeft geen zin, het zal niks veranderen, hij/zij heeft niet tot nauwelijks zelftreflectie en zal geen verantwoordelijkheid nemen voor zijn/haar gedrag en het zal jouw leven dus ook niet positief beïnvloeden. 

narcisme

Om narcistisch misbruik te transformeren in inzicht over de levenslessen die jijzelf als individu nodig hebt (gehad) om bij je echte zelf te komen, is het belangrijk om je een aantal zaken te realiseren.Allereerst is het goed om te weten en te beseffen dat jij niet het probleem bent en jij niet "ziek" bent. Juist, omdat dit zo vaak door de narcist tegen je wordt gezegd en je hier hoogstwaarschijnlijk twijfels over hebt gekregen of in bent gaan geloven. Nee, met jou is niets mis. Het enige wat belangrijk is voor jou, is om te kijken welke innerlijke wonden nog geheeld moeten worden. 

We lezen overal het woord "slachtoffers" van narcistisch misbruik en ook ik gebruik deze benaming. Terwijl ik er eigenlijk een hekel aan heb. Waarom? Het woord "slachtoffers" wekt de suggestie dat je machteloos toe moet kijken wat er met je gebeurt en alsof je zelf geen regie meer kunt hebben over je eigen leven. En dat is niet waar. 

Juist jijzelf bent namelijk de enige die de regie weer terug in handen moet nemen en niemand anders!

Wanneer je weet dat het niet aan jou heeft gelegen, zorgt dat er nog niet voor dat de pijn, de boosheid en het verdriet weg is. Daarbij komt dat je het dan buiten jezelf legt wat er juist voor zorgt dat je een gevoel van machteloosheid creëert. Want zo kan alles en iedereen voor jou bepalen hoe jij je voelt. Het antwoord ligt dus in jezelf. Jij alleen kan de power terugnemen en weer power krijgen! Maar hoe doe je dat? 

Hoe ongelooflijk pijnlijk narcistisch misbruik ook is, realiseer je dat het je ook iets laat zien. De delen van jezelf waar jij nog werk hebt te verrichten. En dit zal je uiteindelijk alleen maar een vollediger, authentieker en sterker mens maken!

Als je narcistisch misbruikt bent, doet alles pijn, zowel fysiek als mentaal en alles waarvan je dacht, "Dit is mijn leven" is kapotgemaakt en ligt in puin. Inclusief jijzelf.

Echter, het enige wat je over hebt, is je "zelf". Het doel van dit alles is, dat je beseft dat er maar 1 doel in het leven is en dat ben jij. Jij zult je eigen authentieke zelf moeten ontdekken, leren kennen en van gaan leren houden en dit gaat stapje voor stapje. 

De macht die jij (onbewust) gegeven hebt aan de narcist, de bevestiging die je nodig had, de afhankelijkheid die er is ontstaan door alle manipulaties etcetera, je hele "zelf" wat jij gegeven hebt aan de narcist, alles ben jij onderweg in deze destructieve relatie kwijtgeraakt. 

Nu is het tijd om jezelf te genezen en je innerlijke wonden op te lossen. Dat is de reden waarom de narcist op jouw pad is gekomen. De narcist liet je jouw pijnen zien, jouw onopgeloste wonden, hoe bizar dit misschien ook klinkt. Maar juist door die innerlijke pijnen op te lossen, het verdriet en de boosheid, niet alleen over het narcistisch misbruik, maar ook in je "zelf", zul je merken dat je dichter en dichter bij je "zelf" komt en nooit eerder zo authentiek en vol zelfvertrouwen bent geworden. 

Ook dit zijn zaken die we in coaching aanpakken. Jij bent de schepper van jouw leven. Niet langer het slachtoffer, maar je eigen regisseur. Dit zal ervoor zorgen dat je in je kracht komt en uit je pijn.

 

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl.http://www.narcismevrij.nl/

Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten