Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

zondag 18 oktober 2020

Over narcisme: Omgang met een narcist; van onmacht naar macht

Als je met een narcist te maken hebt of hebt gehad in je leven, dan weet je als geen ander hoe de narcist 'opereert'. Ik krijg ongelooflijk veel persoonlijke verhalen te horen in mijn praktijk en vaak allen even schrijnend. Ik hoor genoeg verhalen waarbij kinderen in het spel worden uitgespeeld en worden ingezet bij juridische machtsspelletjes. Het is bekend dat narcisten alles uit de kast trekken als het gaat om de afwikkeling van een scheiding. Daarnaast proberen ze, ook wanneer er kinderen in het spel zijn en daarmee dus de rechterlijke macht, advocatuur en mediators te manipuleren.

Omgang met narcist

Voorgelogen

Keer op keer krijg ik te horen hoe narcisten iedereen om hun vinger weten te winden. Hoe mensen die geen kennis en ervaring hebben met narcistisch misbruik, met open ogen ingepakt en voorgelogen worden. Op het moment dat er een strijd woedt tussen de narcist en jou, vaak ook middels vechtscheidingen, is voor de narcist alles geoorloofd. Er wordt pathologisch gelogen zonder blikken of blozen en de zaken worden zelfs zo gedraaid en opgevoerd, dat de narcist 'het slachtoffer' is. Vaak zit je vol ongeloof en ben je overbluft wat er allemaal uit de kast getrokken wordt, om jou in een negatief daglicht te zetten. Juist omdat jij wel iemand bent met empatisch vermogen en het graag goed geregeld wil hebben voor de kinderen. Voor je eigen ogen wordt iedereen ingepakt en kijk jij machteloos toe. Dit zorgt ervoor dat je je nog minder begrepen en ontredderd voelt.

Om je machteloosheid te kenteren naar macht, is het belangrijk om aan jezelf te gaan werken. Alle triggers, angst en pijn zijn goed om aan te pakken. Het is heel belangrijk dat je deze moeizame strijd, waar mogelijk, vanuit je eigen kracht kunt voeren. Dit voelt de ander namelijk altijd en daar zal de ander ook op reageren. Realiseer je dat het gedrag van de narcist niets met jou als persoon te maken heeft. Dit had de narcist bij ieder ander net zo gedaan.

Autoriteiten op de hoogte brengen

Daarnaast is het belangrijk dat je voor jezelf en de rechterlijke organen alles op papier zet. Probeer zoveel mogelijk dossier met praktische feitelijkheden op te bouwen. Schakel politie, maar vooral ook advocaat en therapeut in die kennis van de materie hebben en blijf de bewijsvoering overdragen. Blijf meldingen maken, zodat iedereen op de hoogte is wat er gebeurt. Probeer mensen om je heen te verzamelen die kennis van zaken hebben en daadwerkelijk weten hoe een narcist te werk gaat, ook bij de autoriteiten. Neem alle gedragingen en communicatie van de narcist waar mogelijk op en documenteer alles. Noteer data, maak relevante aantekeningen en breng de autoriteiten hiervan rustig en kalm op de hoogte. Blijf kijken en blijf noteren wie en wat de narcist op je afstuurt en afvuurt. Raak niet in paniek als je ziet dat de narcist bondgenoten zoekt en lastercampagnes opstelt om tegen je te gebruiken. Dit klinkt ongelooflijk moeilijk, maar blijf sterk. Jij weet hoe het zit en jij moet vertrouwen hebben. Dit houd je sterk en zorgt ervoor dat je geen gevoel van machteloosheid krijgt. Houd voor ogen dat je te maken hebt met iemand die zich opstelt als een zesjarig kind, waarmee je niet op een volwassen en constructieve manier een gezonde omgang kunt regelen. Niet voor jezelf of voor jullie kinderen.

Probeer niet tot de narcist door te dringen. Dit is verspilde energie en gaat je op den duur alleen nog maar meer frustreren, want juist deze strijd is een machtsstrijd geworden voor de narcist. Blijf kalm en rustig, hoe moeilijk het ook is. Houd het zesjarige kindje voor ogen met wie je communiceert. Dit zijn slechts enkele mogelijkheden van wat te doen, maar hier kunnen we mee aan de slag in mijn praktijk. De strijd kan zeer lang duren en aanhouden, maar besef dat licht de duisternis altijd overwint.

 

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.http://www.narcismevrij.nl/

Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

2 opmerkingen:

  1. Helaas heb ik te maken gehad met een narcistische hulpverlener, kom zelf uit een gezin met een narcistisch vader en een moeder die codependent is en daardoor nooit voor mij opkomt, hierdoor veel heen en weer getrek en zelf codependentie gecreƫerd en heel geblokkeerd geraakt in mijzelf. Maar helaas weten GGD/GGZ en ook de politie hier nog te weinig van, er werd ook niet naar de verantwoordelijkheden gekeken en daden. Dat in een tijd dat ik uit een giftige relatie wou komen van ouders en later ook dus de hulpverlener. Nu nieuwe hulpverlener maar ook die ondermijnt het effect van de mishandeling (laat staan dat vaders narcistisch woede had en mij bij de keel heeft gegrepen) ook met vuisten. Ik hoor mijn vader ook nooit tegen mij (alleen over financiƫn) mijn moeder doet altijd het woord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Men zou hier meer in thuis moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen