Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

zondag 16 juli 2023

Redenen waarom we bij een narcist blijven

Je ziet het helaas maar al te vaak, vrouwen en mannen die als het ware ‘vastzitten’ in een gewelddadige relatie. Waarom en wat maakt het zo moeilijk om los te komen? Hier een aantal redenen waarom we bij een narcist blijven. Er zijn vaak meerdere factoren die een rol spelen. Hier 4 redenen op een rijtje.

Ik hou van hem/haar

Dit is vaak één van de belangrijkste factoren. Zelfs als het een relatie met narcistisch misbruik betreft. Hoe komt dit? In het begin deed deze "prince charming" er alles aan om je te veroveren en je een prins/prinses te laten voelen. Hierdoor ben je je aan hem gaan hechten en ben je van hem gaan houden. En logisch. Ondanks alle ellende, komen er nog steeds mooie momenten voorbij, ook al worden deze minder en minder, maar hierdoor blijft je hoop op verandering aangewakkerd. De narcist is je echter ook emotioneel afhankelijk gaan maken, vaak voordat je er zelf erg in hebt. Deze combinatie zorgt ervoor dat het heel erg zwaar is voor je om een dergelijke relatie te beëindigen.

Angst, bang voor wat een narcist zou kunnen doen

En terecht. Overschat een narcist niet, maar onderschat hem/haar ook niet. Deze heeft je waarschijnlijk niet voor niets vaak al meerdere keren bedreigd om jou of je familie of zichzelf iets aan te doen, je kapot te zullen maken of je ten opzichte van iedereen zwart te gaan maken. Dus je angst is terecht. Een narcist weet dat hij/zij jou hiermee klein houdt en bang maakt. En dat je dus niet zult vertrekken. Als je dan toch de moeilijke, maar belangrijke stap hebt genomen om voor jezelf te kiezen, wees dan goed voorbereid. Het moment waarop je daadwerkelijk zult vertrekken, is vaak de meest risicovolle, maar ondanks dat is het minstens zo belangrijk om voor jezelf te kiezen dan een leven te leiden vol angst, verdriet en pijn, op alle vlakken.

Financiële afhankelijkheid

Financieel misbruik is een veelvoorkomende factor die ook meespeelt om in een narcistische relatie te blijven. Vaak heeft een narcist je ook financieel afhankelijk gemaakt. Gezegd dat het beter is om te stoppen met werken, want jullie zijn nu toch samen. Of hij/zij heeft ervoor gezorgd dat je überhaupt niet meer in staat bent om te werken, omdat je volledig leeggezogen en op bent. Misschien laat hij/zij je voor alle huishoudelijke taken opdraaien of de opvoeding van de kinderen, waardoor je niet aan werken en het opbouwen van een eigen inkomen toekomt. Kortom, je bent financieel afhankelijk van geworden. Hoe moeilijk ook, laat dit nooit een reden zijn om in een relatie te blijven waarin je volledig vernederd, gekleineerd of bedreigd wordt.

De kinderen hebben beide ouders nodig

Het is inderdaad gebleken dat kinderen er het meest bij gebaat zijn als ze opgroeien in een twee-ouder gezin. Hier is echter een belangrijke kanttekening bij te maken, want dit twee-oudergezin dient dan wel een liefdevolle en stabiele omgeving te zijn. Kinderen raken eerder beschadigd in een gezin waarin narcistisch misbruik voorkomt, dan dat ze er wel bij varen. Sterker nog, vaak voelen kinderen heel goed aan dat het niet klopt en kunnen ze zelfs het verlangen hebben dat de ouders uit elkaar gaan. Maar niet alleen de gedachte dat kinderen een vader/moeder nodig hebben speelt een rol. Ook de angst dat een narcist de kinderen gaat inzetten als een middel om macht en controle uit te oefenen is vaak een grote angst. Toch geldt ook hier weer, hoe moeilijk ook, laat dit geen reden zijn om te blijven.

Ik kan je hierbij helpen en je in deze moeilijke weg de juiste tools aanreiken wat wel en wat juist niet te doen. Realiseer je dat jij het verschil kan maken. Jij hebt die power. Mocht je behoefte hebben aan coaching en begeleiding in dit moeilijke traject, neem dan contact met me op.

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag om de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl.

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. http://www.narcismevrij.nl/

Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten