Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

zondag 20 februari 2022

Over narcisme: Ik-kracht na narcistisch misbruik

We zijn geneigd onszelf te veroordelen als we een destructieve relatie hebben gehad. Zeker als het er niet bij één is gebleven. Bedenk goed dat er een reden voor is geweest dat je in deze relatie(s) bent beland. Ondanks dat narcistisch misbruik traumatische ervaringen kan opleveren, zijn er ook lessen uit te halen. 

narcisme

Ik wil het dit keer hebben over je eigen ik-kracht die we allemaal bezitten. Ook al voelt het tijdens of na zo’n relatie vaak alsof je überhaupt geen ik-kracht meer hebt. Geloof me, die heb je nog steeds!

Er zijn veel coaches en therapeuten die werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen na narcistisch misbruik. Op zich een hele goede zaak, maar er is meer dan dat. Je hebt niet alleen alles van je"zelf" weggegeven op bewust vlak, maar ook op zielsniveau.

Het is dus heel belangrijk dat ook dit stuk wordt hersteld of teruggegeven daarnaar waar het hoort. Naar jou dus. De narcist heeft een stuk van je"zelf" en je ziel weggenomen en het is aan jou om dat weer terug te pakken. 

Pas dan zal hij of zij ook geen invloed meer op je hebben. Met of zonder contact. Want realiseer je, ook al is het contact met een narcist over, deze kan nog steeds invloed uitoefenen. Hier besteed ik aandacht aan op mijn website onder het kopje: Energetische banden verbreken. Voor nu wil ik dieper ingaan op het feit dat jij de enige bent en kunt zijn om jezelf los te maken van de narcist.

Vaak voel je na narcistisch misbruik veel woede, pijn, machteloosheid en verdriet. Het is van belang om deze emoties te doorvoelen en daar in coaching tijd en aandacht aan te besteden, maar er is meer dan dat. Het is noodzakelijk om verder te komen en los te kunnen laten, om ons eigen leven weer op te pakken. De narcist was degene die je wereld heeft afgebrokkeld, het is aan jou om deze weer op te bouwen. Dit kan echt vanaf de eerste bouwsteen zijn, ik weet het uit eigen ervaring! En als je hieruit komt, dan voel je je sterker als ooit tevoren!

Op het moment dat je het contact hebt verbroken met de narcist en -wat de narcist dan ook doet- jij je op jezelf kunt en durft te focussen, ben je op de goede weg!

Het is belangrijk om uit je emoties te komen en de narcist te zien voor wie hij of zij is en de mooie woorden en beloftes geen ingang meer te geven tot je gevoel, want juist dit zorgt ervoor dat je "verzwakt".  

Hoe kun je hier, los van coaching, een begin mee maken voor je"zelf"? 

Het is heel goed om bijvoorbeeld een soort ritueel te houden, met spullen die je van hem of haar hebt gekregen en deze ritueel te verbranden, waarbij je in gedachten zegt: "Ik laat jou en jouw energie los. Ik ga vanaf nu alleen verder en ik ben in verbinding met mijn eigen kracht en ik wil alle delen van mijn eigen ik terug".

Wil je dit hardop doen of uitschreeuwen, doe dat vooral als je de mogelijkheid hebt! Ook dat helpt je om weer een stukje in je eigen kracht te komen!

Laat de narcist dan in gedachte in liefde los of zeg dit wederom hardop voor jezelf. Probeer dit echt te doen, want hoe moeilijk en dubbel dit misschien ook klinkt, liefde werkt helend voor je"zelf". Zeker in het begin zal vanuit liefde naar je ex-narcist kijken, ongeloofwaardig klinken. Degene die je identiteit kapot heeft gemaakt, die misbruik van je heeft gemaakt, emotioneel en mogelijk lichamelijk geweld heeft toegepast, met liefde bekijken, klinkt bizar. 
Begrijp me niet verkeerd, met liefde bedoel ik niet het goedkeuren en accepteren van het gedrag van de narcist! Met liefde bedoel ik het loslaten, er vertrouwen in hebben dat je het nodig hebt gehad om verder te groeien en begrijpen dat deze persoon nooit zal inzien wat hij of zij heeft veroorzaakt. Geef je"zelf" eerst de tijd om te rouwen. Vaak heb je eerst boosheid nodig om in je ik-kracht te komen en om los te kunnen laten. Je zult zien dat naarmate de tijd verstrijkt en hoe meer je weer in je eigen ik-kracht komt, hoe meer je er op de manier "vanuit liefde loslaten" naar zou kunnen kijken. 

In coaching zullen we hier dieper en verder op ingaan. En is er ruimte voor alle emoties.

Dit is slechts een voorbeeld wat je kunt doen.

Juist rituelen zorgen voor het symbolisch en energetisch verbreken van de band met je ex-narcist. 

Ook het schrijven van een brief of mail kan helpen, (niet opsturen) om deze daarna ritueel te verbranden. Uiteraard is dit niet het enige en is er nog veel meer te doen, maar dat bespreek ik uitvoerig in mijn coaching.

Het is in ieder geval heel belangrijk om de lessen te zien die jij moet leren en aan de slag te gaan met je"zelf", niet met je ex! Hou je"zelf" niet gevangen en durf te groeien!

 

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl.http://www.narcismevrij.nl/

Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten