Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

zondag 20 oktober 2019

Over narcisme: Hoogsensitiviteit en narcisme

Veel HSP’ers hebben in hun leven weleens een relatie gehad met een narcist. Hoe komt dit? 
hsp narcisme
Beide personen zeggen dat ze uitermate gevoelig zijn, er is echter een groot en belangrijk verschil. Een hoogsensitief persoon is erg gevoelens voor de omgeving, prikkels en gevoelens van anderen en vaak teveel afgestemd op de ander en te weinig afgestemd op zichzelf. De narcist is ook gevoelig, echter alleen maar voor zichzelf. Deze denkt altijd in zijn of haar belang en is juist verre van afgestemd op de ander, want een narcist heeft nauwelijks tot geen empatisch vermogen. 
Waar de HSP’er zo’n behoefte heeft aan harmonie, lijkt een narcist juist te gedijen bij conflicten en deze ook op te zoeken en aan te wakkeren. Wat een HSP’er juist gaat triggeren om steeds harder te werken in een dergelijke relatie. HSP’ers zijn erg bewust en werken hard en wanneer het dan mis lijkt te gaan in deze relatie, gaan ze denken wanneer ze nog iets beter hun best doen, dat de relatie zal slagen. Hier gaat een narcist misbruik van maken en een HSP’er gaat zich steeds machtelozer voelen. Een vicieuze cirkel waar je heel lastig uit komt. 
Het lijken twee uitersten, maar toch is er een gemeenschappelijke deler: er is vaak geen verbinding met het echte zelf. Mensen die hoogsensitief zijn, zijn vaak zo sterk afgestemd op de ander en hebben dit als het ware over-ontwikkeld, dat ze niet eens stilstaan bij wat hun eigen wil, grenzen en behoeftes zijn. Een narcist is gedurende zijn kindertijd vaak ontkoppeld geraakt van zijn eigen ziel/ik, waardoor deze geen verbinding kan maken met het echte zelf en door middel van destructief gedrag probeert te (over)leven. Voor een HSP’er is het te leren om te luisteren naar je eigen ik en daardoor weer in contact te komen met jezelf, voor een narcist helaas niet. 
Het lastige in deze combinatie is dat mensen die hoogsensitief zijn, vaak naast het overmatig aanwezige empatisch vermogen, een sterk verantwoordelijkheids- en loyaliteitsgevoel hebben. Juist datgene wat een narcist niet heeft.

HSP’ers kunnen dan ook de goede kanten van de narcist ondanks alles blijven zien, want laten we wel wezen, ieder mens heeft een goede en een slechte kant, alleen bij een narcist is de slechte kant over-ontwikkeld. Een prachtige eigenschap om zo te willen kijken, maar tevens een grote valkuil. Ook willen ze de ander proberen te helpen en het beste uit zichzelf te laten halen, zich/haar te laten ontwikkelen. Het is echter niet aan jou om de problemen van een ander op te lossen, het is belangrijk om in de eerste plaats voor jezelf te zorgen. 
Door te leren om met jezelf in contact te komen en te leren je eigen ik serieus te nemen, in plaats van te veranderen omwille van de ander of de harmonie, dan zul je je eigen ik-kracht meer en meer ontwikkelen. Door je inu├»tie serieus te nemen en te luisteren naar je lichaam en geest en hier ook de tijd en rust voor in te bouwen, zal je ook zien dat je hier echt op kunt vertrouwen. Dan zullen je relaties ook kunnen veranderen naar gezonde relaties waarin gelijkwaardigheid, harmonie en bovenal oprechte liefde en liefde zonder condities aanwezig zijn. 
De belangrijkste les die we kunnen leren uit een destructieve relatie is het ontwikkelen van eigenliefde, of je nu hoogsensitief bent of niet. 
Leer dat je de ander niet liefhebt boven jezelf, maar als jezelf. 

Leer je eigen ik te ontwikkelen en je af te schermen voor de sfeer, stemming en energie van de ander en leer bovenal jezelf serieus te nemen, te helpen en te accepteren. Ook dit is iets waar ik je in mijn praktijk mee kan helpen. 
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten