Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

maandag 18 september 2017

Column geschreven voor Ze.nl; 17-09-2017: Over narcisme: De Dynamiek tussen een narcist en een empatisch persoon

In mijn praktijk kom ik het ontzettend vaak tegen. Een sterk empathisch persoon die een relatie heeft (gehad) met een narcist. Wat trekt deze tegenpolen zo sterk in elkaar aan?

Pijn

Mensen die narcistisch zijn, hebben vaak een trauma opgelopen in hun kindertijd waardoor ze op latere leeftijd zich voortdurend waardeloos voelen, eigenlijk ‘gewond’ zijn en daarom veelal op zoek gaan naar waardering, bevestiging en bovenal aandacht van anderen. Mensen die een groot empathisch vermogen hebben, zijn in staat om de pijn van anderen dusdanig te ervaren, alsof het hun eigen pijn is. Als deze twee persoonlijkheden met elkaar in contact komen, zie je dus vaak dat de empathische persoon alles in werk gaat stellen om de narcist te helpen zijn/haar pijn te verminderen of zelfs weg te nemen. Vooropgesteld; dit gaat niet lukken.
De dynamiek tussen een narcist en een empathisch persoon.

Niet iedereen is hetzelfde

De valkuil van mensen die empathisch zijn, is dat ze zich niet kunnen voorstellen dat niet iedereen op deze manier denkt, voelt en handelt en dat er wel degelijk mensen zijn die al dan niet bewust mis- en gebruik maken van anderen. Dit, omdat iemand die empathisch is, zich altijd zal inzetten voor anderen en probeert de ander te begrijpen, lief te hebben en te voelen wat de ander voelt. Hier komt echter een belangrijk inzicht om de hoek kijken; niet iedereen is eerlijk. En mensen die narcistisch zijn, allesbehalve. Deze mensen nemen alleen en kijken niet naar de ander vanuit gevoel en mededogen, maar naar wat de ander hen oplevert. Op deze manier kunnen ze namelijk leren leven met hun eigen onbalans. 
Voor mensen die narcistisch zijn, is manipulatie een belangrijk middel wat ze vaak zullen inzetten. Op die manier kunnen ze namelijk controle gaan uitoefenen op de ander. 

Niet jezelf

Hoe harder een empathisch persoon in een relatie met een narcist gaat werken, dit in de vorm van liefde, genegenheid, aandacht, hoe meer macht, kracht en controle je een narcist geeft. Er is geen enkel evenwicht. Dit is ook het moment waarop je de dynamiek vaak in de relatie ziet veranderen. Als empathisch persoon raak je meer en meer afhankelijk van de narcist, ga je nog harder werken, maar word je ook gefrustreerder, omdat al je inzet van generlei waarde lijkt te zijn. Sterker nog, hoe harder jij werkt in deze relatie en hoe meer liefde je geeft, hoe respectlozer je behandeld wordt. Dit met als gevolg dat zelfs jij als empathisch persoon, jezelf gaat verliezen en ook ongelukkig, gefrustreerd en boos wordt. Je begint jezelf steeds minder te herkennen. Je gaat meer en meer doen om de liefde van de narcist te krijgen en alleen dat lijkt je nog het gevoel van waardevol te zijn te geven. Het lijkt dus wel alsof je het gedrag van de narcist haast overneemt. 

Eigen keuze

Dit is een moment dat het belangrijk is om te zien wat jijzelf aan het doen bent en wat jij hieraan kunt veranderen. Je wordt meegezogen in de negatieve flow van de ander, maar jij bent verantwoordelijk in hoeverre je hierin meegaat en dit toelaat. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar niet onmogelijk. Jij hebt de keuze om te gaan of te blijven. Hoe we toestaan hoe anderen ons behandelen, is onze eigen keuze. Wij zijn niet in staat om de ander te genezen of te herstellen. De ander is verantwoordelijk om zichzelf te herstellen, mits ze dit ook echt willen. Net zoals dat voor jou geldt. Daarnaast kun je je eigenwaarde niet laten bepalen door iemand anders, dat is iets wat jij terug zult moeten pakken en vinden en dat kan!

Het wordt niet beter

Hoe meer informatie je vergaart over narcisme, hoe sneller je beseft dat het niet klopt en veelal niet beter, maar slechter zal worden. Wacht niet tot de narcist verandert, maar ga het aan met jezelf. Je verdient zoveel meer dan een destructieve relatie. Iemand die empathisch is leeft voor de liefde: een prachtig uitgangspunt, maar niet met een narcist. Iemand die narcistisch is, líjkt te willen leven voor liefde, maar kom je echter te dichtbij, dan zal deze je van zich/haar afstoten, roepen dat je te benauwend bent. Zij kunnen namelijk niet verbinden en willen ook niet verbinden. Twee totaal verschillende uitgangspunten dus. 
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.ttp://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

1 opmerking:

  1. Een schitterend artikel, helemaal to the point !!
    Hartelijk dank.
    Bea

    BeantwoordenVerwijderen