Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

maandag 19 september 2016

Column geschreven voor Ze.nl: 18-09-2016; 4 opmerkingen die narcisten maken om je te laten twijfelen aan jezelf

In een relatie met een narcist is er vaak twijfel aan jezelf. Dit heeft verschillende oorzaken, welke onder andere te maken hebben met wat voor opmerkingen de narcist over je maakt. Realiseer je, deze opmerkingen zeggen niets over jou!
 
Het gaat de narcist altijd om het eigen ik. Wat levert de ander hem/haar op en hoe kan hij/zij macht en controle uitoefenen over jou, zodat de narcist zelf kan doen en laten wat hij/zij wil en op deze manier alles goedpraten. Maar wat voor opmerkingen plaatsen ze dan om je zo te laten twijfelen aan je eigen ik en je eigen waarnemingsvermogen? Hieronder een viertal uitspraken die een narcist zal uiten om je te ontregelen.
 
 
1. ALLES IS JOUW SCHULD, want JIJ BENT…… 
En vul het maar in! Dit kan zijn: je bent gek, bipolair, jaloers, wantrouwend, paranoïa, getraumatiseerd, onzeker, controlerend, etc. etc. Als deze opmerkingen maar vaak genoeg tegen je gemaakt worden, ga je vanzelf toch ergens twijfelen of er niet misschien een kern van waarheid in zit. Sterker nog, de narcist weet zijn/haar gedrag zo te draaien dat alles wat krom is, recht gepraat wordt en het lijkt nog eens goed beargumenteerd te worden ook. Dit zorgt er dus dubbelop voor dat je gaat denken dat het aan jou ligt, want de narcist geeft JOU het gevoel dat je je absurd gedraagt. Dit om met zijn eigen fratsen en bizarre gedragingen weg te komen.
 
2. Je bent overgevoelig
Een relatie met een narcist voelt vaak alsof je in een rollercoaster zit en na een periode van geluk en je vleien met de mooiste woorden, komt er een periode waarin je gedevalueerd wordt. Dat wil zeggen, de narcist gaat je kleineren, rotopmerkingen maken, je onderuit halen en vernederen. Als je dan vervolgens ook nog eens genegeerd wordt, zie je vaak dat mensen er alles aan doen om maar in verbinding/ in contact te komen met de narcist.

Je herkent je eigen ik niet meer. Je bent ongelooflijk woest, of ontzettend emotioneel, je blijft maar bellen in de hoop contact te krijgen en het enige wat je terugkrijgt is de stiltebehandeling, waarop de narcist je vervolgens gaat confronteren met het gedrag wat je laat zien en je zal vertellen hoe afhankelijk en overgevoelig je wel niet bent. En omdat je jezelf niet meer herkent in je eigen gedrag, begin je het te geloven. Let wel, de narcist haalt je gedrag uit de context, leer zien WAAROM je dit doet en hoe dit zover heeft kunnen komen. Je moet leren niet de regie in handen van de narcist te leggen, maar zelf terug te pakken. Hoe wanhopiger jij wordt en jezelf verliest, hoe meer controle je de narcist geeft.
 
 
3. Je hoort of begrijpt niet wat de narcist heeft gezegd
Vaak zeggen narcisten dingen bewust om je te raken of onzeker te maken of houden. Als je hier vervolgens op ingaat, komt het geregeld voor dat ze zullen ontkennen dat ze dit ooit gezegd hebben en dat je dingen hoort die er niet zijn of dat jij dingen verdraait. Dit zorgt voor zoveel verwarring bij jezelf, want je hebt het toch goed gehoord? Hoe kan het nou dat dit wordt ontkend? Ben jij nou echt helemaal het spoor bijster aan het raken?
Het antwoord is heel simpel: NEE. Dit is een techniek van de narcist, wat gaslighting wordt genoemd. Iets opzettelijk zeggen of doen, om het vervolgens om te draaien, het te ontkennen en te zeggen dat jij het verkeerd interpreteert. Met als gevolg? Inderdaad, je gaat twijfelen aan je eigen waarnemingsvermogen en gezond verstand. En dit is precies wat je uit je eigen kracht haalt. 
 
4. Je kunt niet zonder me, zonder mij ga je er aan onderdoor
Narcisten willen controle. De gedachte dat jij zonder hen verder zult gaan en een gelukkig leven zult hebben, is ondraaglijk voor hen. Zij willen bepalen. Dus wat doet de narcist dan? Je angst inboezemen. Angst dat je niemand hebt, geen vrienden, geen familie. Je zult alleen blijven en zonder de narcist wordt jouw leven een puinhoop. En jawel, ook deze opmerkingen brengen je aan het twijfelen.
 
Wees je ervan bewust dat al deze inprentingen niet op waarheid berust zijn. Dit wordt gedaan om je klein te houden. Door de ander angst in te boezemen voelt de narcist zich sterk en zelfverzekerd, want hij is “in control”. Dit heeft echter niets te maken met liefde. Veel mensen twijfelen dusdanig aan zichzelf dat ze meer en meer gaan geloven dat zijzelf het probleem zijn. Dat ben je niet. Ik kan je coachen en begeleiden bij de stap naar een volwaardig leven waarin jij jezelf weer kunt zijn.
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten