Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

zondag 20 januari 2019

Over narcisme: Hoe ga je verder nadat je het contact verbreekt met narcistische familieleden

Elk huisje kent zijn kruisje: ieder gezin heeft zijn gebreken. Maar wat als je te maken hebt met een narcistisch familielid? Soms is breken de enige optie, maar wat doe je daarna?
over narcisme breken
Ieder mens heeft grenzen. Echter als je bent opgevoed in een gezin waar sprake is geweest van narcistisch misbruik, dan zie je vaak dat je onacceptabel gedrag van anderen dan wel familieleden in je volwassen leven makkelijker tolereert dan de meeste mensen die in een gezonde familiestructuur opgroeien. 

Waar je vroeger als kind niet eens doorhad dat je in een narcistisch gezin terecht was gekomen, komen veel volwassenen daar vaak op latere leeftijd achter en realiseren zich dat ze het niet langer meer willen of kunnen accepteren. En dat is heel erg logisch: de enige manier om een gezond leven te kunnen leiden, is om destructief gedrag van narcistische familieleden buiten de deur te houden. Zelfs als dit inhoudt dat je het contact verbreekt. Als je bewust overweegt om met een narcistisch familielid geen contact meer te willen hebben, realiseer je dan het volgende:

1. Onthoud dat de persoon in kwestie geen respect voor jou heeft
Als je familie namelijk wel in staat zou zijn om je grenzen te respecteren, zou je niet gedwongen zijn om het contact te verbreken. Daarbij zijn mensen die narcistisch zijn, dol op machtsspelletjes en vaak jaloers op je. "Mijn eigen familie?!", zou je kunnen denken, maar deze mensen voelen zich altijd achtergesteld, benadeeld en tekort gedaan. En dus willen ze graag, als ze in de gelegenheid gebracht worden, macht op je uitoefenen en je domineren en kleineren. Dit gebeurt juist vaak op het moment als jij afhankelijk van ze bent. 
2. Bereid je voor op laster 
Heb je op een bepaald moment voor jezelf en "je eigen ik" gekozen ten opzichte van een familielid om het contact te verbreken, bereid je dan maar voor op een lastercampagne. Waarschijnlijk maakte het familielid je al jaren zwart ten opzichte van zijn/haar omgeving en dat wordt alleen maar erger als jij hebt besloten om er een punt achter te zetten. Let wel: hoe langer er geen contact is, hoe meer deze laster zal afnemen. Het bizarre is dat zelfs wanneer jij niets gedaan hebt, je beschuldigd kan worden van dingen die je nooit gezegd of gedaan hebt. Dit is een algemene tactiek die narcisten gebruiken om hun slachtoffer in diskrediet te brengen.
3. Blijf te allen tijde dicht bij jezelf
Blijf vastberaden en geloof niet in hun verhaaltjes. Ook op het moment als er toch weer een contactmoment mocht komen. Ze zullen proberen je schuldig te laten voelen. Roepen wat ze allemaal voor je hebben gedaan. Je gevoelens ontkennen. Het bagatelliseren van situaties, waardoor jij mogelijk gaat twijfelen aan jezelf. Niet doen. Hou vast aan jouw waarheid. Niet om koppig te zijn, maar om niet opnieuw te gaan wankelen. Waarom? Omdat narcisten niet eerlijk naar zichzelf en naar hun gedrag willen en/of kunnen kijken. Door te roepen dat jij niet goed communiceert of dat jij zo moeilijk bent of whatever, hoeven ze nooit verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag. 
4. Omring jezelf met mensen die doorzien en begrijpen wat er gaande is
Het contact verbreken met een narcistisch familielid kan ongelooflijk pijnlijk zijn, alleen soms heb je geen andere keuze. Familie blijft echter altijd familie, dit is simpelweg instinctief zo bepaald. Dus geen contact hebben kan erg lastig zijn, zeker als je hierbij geen emotionele steun hebt. Het is daarom van essentieel belang dat je er met andere gelijkgestemden over praat. Mensen die ook een narcistisch familielid hebben. Wees behoedzaam met wie je erover praat, want juist mensen die geen kennis hebben van narcisme, kunnen je beslissing als wreed of overdreven ervaren. Mensen die de ins & outs kennen van een narcistisch familielid begrijpen je struggles als geen ander. En realiseren zich ook dat dit niet zomaar een keuze is, maar een noodgedwongen keuze. Realiseer je dat het lang kan duren voordat je hersteld bent van gebeurtenissen/ervaringen met een narcistisch familielid. Dagen vol verdriet, pijn, het waarom, maar ook dagen dat de persoon in kwestie langzaam maar zeker naar de achtergrond verdwijnt. 
Ook over dit pijnlijke, maar zeker zo belangrijke onderwerp kunnen we doorpraten in mijn praktijk. Je bent niet alleen en je hebt het recht om de keuzes te maken die je maakt, laat niemand die in de weg staan.
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten