maandag 20 maart 2017

Column geschreven voor Ze.nl; 19-03-2017: Over narcisme: De gevolgen van een narcistische opvoeding

Inmiddels heb ik al veel over narcisme gezegd en geschreven en het mag wel duidelijk zijn dat er ongelooflijk veel mensen te maken hebben met narcisme. Ofwel in relatie tot de ouder, kind, de partner, een collega of leidinggevende. 
Als ik me richt op de ouder-kindrelatie is er een heel duidelijke overeenkomst met iedereen die te maken heeft met een narcistische ouder, namelijk het gevoel van: "Ik ben niet goed genoeg". Ondanks alle pogingen die je als kind probeert te doen om de erkenning, waardering of liefde van een narcistische ouder te krijgen, is het nooit voldoende, krijg je de schuld of had het anders gemoeten. Hierdoor wordt je gevoel voor eigenwaarde, veiligheid, welzijn en een stabiele basis enorm aangetast. Je hebt moeite om anderen te vertrouwen en je bent vaak bezig om anderen te pleasen. Het beschadigt je grenzen, wat ervoor zorgt dat je niet authentiek, krachtig of zichtbaar durft te zijn, uit angst dat wanneer je duidelijk communiceert, de ander je altijd zal veroordelen. Door dit gebrek aan eigenwaarde zie je vaak dat je niet alleen narcistische partners aantrekt, maar dat dit zelfs kan doorvoeren in vriendschappen tot zelfs op de werkvloer. Vaak heb je als kind ook helemaal niet door waar je in verzeilt geraakt bent en geloof je daadwerkelijk dat alles jouw schuld is en jij simpelweg niet goed genoeg bent.
Het beschadigt jouw grenzen en vaak kom je er pas jaren later achter wat je als kind hebt meegemaakt, of kom je er helemaal niet achter dat wat je hebt meegemaakt in je kindertijd ongezond en destructief is. Vaak zijn kinderen van narcistische ouders uitermate gevoelig, hebben te maken met een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en zijn niet in staat om zichzelf te zien als goed, lief en waardig. En omdat je zo vertrouwd bent geraakt met narcisme, doordat je hier al je hele leven mee hebt moeten dealen, trek je op onbewust niveau vaak mensen aan met narcistische trekken.
In mijn werk als professioneel coach zie ik vaak dat kinderen van narcisten zich vaak niet waardevol genoeg voelen, een grote angst hebben om anderen te vertrouwen en vaak niet voor zichzelf durven spreken. Vaak kampen ze ook met een diep gevoel van onzekerheid, omdat ze nooit onvoorwaardelijke liefde hebben mogen ervaren. Als je al zelfs de eerste volwassenen die je ervaart in je leven, niet kan vertrouwen, wie kun je dan in vredesnaam wel vertrouwen? 
Deze kinderen zijn vaak erg afgestemd op de ander, dit omdat ze deze overlevingsstrategie nodig hadden om te kunnen overleven met een opvoeding door een narcistische ouder, wat overigens weer kan leiden tot vervaging van je eigen grenzen en je weet misschien niet eens wat je eigen grenzen zijn.
Kinderen van narcistische ouders zijn vaak chronisch onzeker en de relaties die ze hebben of dit nou werk- of relatiegerelateerd is, zijn vaak zeer giftig. Het mag wel duidelijk zijn dat er veel mogelijke schadelijke effecten met narcisme samenhangen, toch is het heel erg belangrijk voor je eigen welzijn dat je niet in bitterheid terecht komt en je ouders de schuld begint te geven of zelfs te haten, omdat ze narcistisch zijn. Dit is zo belangrijk, omdat je ouders hoogstwaarschijnlijk hun aandoening hebben gekregen vanwege hun eigen schadelijke jeugd en opvoeding en vanuit begrip kun je vergeven en met je eigen wonden aan de slag, vanuit negativiteit is het heel erg lastig om je leven een positieve wending te geven en blijf je hangen in bitterheid, dat is een negatieve energie, die je vergiftigt.
Het vergt veel moed en lef om te kijken hoe jouw narcistische opvoeding je heeft beinvloed in de manier waarop je op dit moment in het leven staat en te herstellen en nieuw gedrag te gaan inzetten om het kind in jezelf te genezen.http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten