Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

dinsdag 17 januari 2017

Column geschreven voor Ze.nl: Over narcisme: Verslaafd zijn aan de narcist

Voor veel mensen, vooral omstanders is het vaak niet te begrijpen waarom je keer op keer maar teruggaat naar de narcist en waarom je deze destructieve relatie maar een kans blijft geven. Hoe komt dit toch en wat gebeurt er met je?
In dit artikel hoop ik uit te kunnen leggen waarom mensen die in een relatie met narcistisch misbruik terecht zijn gekomen, toch iedere keer weer teruggaan naar deze destructieve partner die je iedere keer weer verloochent, voorliegt en vernederd. Wat gebeurt er met jou als prooi van deze narcist dat je het telkens maar weer blijft proberen, terwijl je deep down inside weet dat het tevergeefse moeite is…

Als we verslaafd zijn aan een narcist, betekent dit dat we obessief bezig blijven met en blijven denken aan de narcist. Wat is hij of zij nu aan het doen? Waarom heeft hij/zij dit gedaan? Hoe kon hij/zij dat doen? Waarom ben ik maar doorgegaan? Enz. Enz. En omstanders zullen vaak niet begrijpen hoe dit komt…


Als we verslaafd zijn geraakt aan deze narcist en de relatie is over, kan het zijn dat je je toevlucht probeert te zoeken in anderen, drugs, alcohol, winkelen, het kan zijn dat je niet meer kunt slapen, kortom, je bent volledig uit balans. We zijn niet meer bezig met gezonde manieren om ons leven weer op de rit te krijgen, maar haast wanhoopsdaden in de hoop de narcist uit onze mind te kunnen bannen.

Het kan zijn dat je er letterlijk lichamelijk ziek wordt. Het kan zijn dat je je volslagen down voelt, je niet meer uit je bed lijkt te kunnen komen en je vol zelfwalging bent en je eigen ik de schuld van alles bent gaan geven. Misschien vertel je andere mensen uit schaamte niet eens hoe je je echt voelt en lieg je over het feit dat je wellicht nog steeds in contact bent met de narcist. Andere mensen lijken niet te begrijpen waar je inzit en dat maakt het gevoel van eenzaamheid alleen nog maar groter.

Een ding is heel belangrijk: Zie in dat je verslaafd bent geraakt aan de narcist en erken dit. In ieder geval aan jezelf. Het is belangrijk om te begrijpen dat je lijdt aan een verslaving en dat niet de narcist, maar jijzelf dit zal moeten helen. En dat dit mogelijk is.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je verslaafd bent geraakt aan deze narcist. De mensen die verslaafd raken zijn vaak hele empatische, intelligente, hardwerkende mensen die iets willen maken van hun leven, dit kan zijn in carriere, maar bovenal in relaties. Ze willen een relatie laten slagen, no matter what. En dat is precies waar de verslaving om de hoek komt kijken.. Want als dit niet lukt, komt er vaak een groot schuldgevoel om de hoek, het idee dat je niet in staat bent om in deze wereld te overleven, het gevoel bang te zijn voor de wereld en het onvermogen om “nee” te zeggen; je grenzen aan te geven en een geschikte partner te kunnen zijn. Het gevoel te falen.

Belangrijk is om te weten dat een verslaving vaak te maken heeft met het proberen te kalmeren van een leegte, angst, ontkoppeling van ons eigen ik. Door te vluchten in de ander, hoeven we onze eigen pijnen en de daarbij behorende angsten niet te voelen. Door keer op keer terug te gaan naar de narcist lijkt de pijn te verzachten, echter de verslaving wordt alsmaar groter.

Als we een verslaving willen stoppen, is het van belang te erkennen en te voelen dat we ons machteloos voelen in deze situatie. De verslaving echter is het symptoom. Er is een dieperliggende oorzaak. De diepere oorzaak is angst en leegte die wordt veroorzaakt door een emotionele wond uit ons verleden. Een onderontwikkeld deel van ons eigen ik dat zich onveilig en angstig voelt. Een deel dat heel bang is te worden achtergelaten.

Het is belangrijk om in te zien dat hoe vaker je teruggaat, hoe meer pijn je er aan over zult houden op de lange termijn. Als je niet aan jezelf werkt om weg te komen en te blijven, zal de verslaving toenemen. Het is belangrijk om niet aan het symptoom; de verslaving te werken, maar aan de dieperliggende oorzaak ervan. Hoe komt het dat ik vatbaar ben voor een dergelijke verslaving?

Wil je hierbij geholpen worden, neem dan contact met me op via mijn website Narcismevrij.nl. Neem jezelf en je eigen leven serieus, want je hebt recht op een gelukkig leven!ttp://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruikblog-narcismeblog-narcistische-mishandelingcoach-narcistisch-misbruiktherapeut-narcistisch-misbruikwat-is-narcisme
 

1 opmerking:

  1. Als je verslaafd bent, ga je gold turkey. Bij een narcist is dat 'no contact'. En je gaat je niet schuldig voelen of je afvragen wat je fout hebt gedaan of beter had kunnen doen. Je gaat werken aan de rest van je leven. Je had immers te maken met iemand die zich volstrekt niet afvroeg hoe jij je voelde. Die jou constant op jouw hart trapte tot het bijna dood was. Red jezelf en vraag je in godsnaam niet af, waar de mogelijke oorzaak bij jou zou kunnen liggen. Jij bent empatisch en dat is het verschil.

    BeantwoordenVerwijderen