Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

zondag 4 januari 2015

Verander je"zelf", niet de narcist

 
Het nieuwe jaar is begonnen en ik hoop voor velen dat dit een jaar mag zijn waarin jij jezelf terug kunt vinden en jezelf de mogelijkheid durft te geven om dit ook daadwerkelijk te gaan doen. Daarom leek het me goed dit nieuwe jaar mijn blog te beginnen over verantwoordelijkheid (durven) nemen. Niet voor de narcist, maar voor je"zelf".

Met verantwoordelijkheid nemen, bedoel ik jezelf veranderen en niet de narcist. Er zijn velen van ons die zich na de relatie met de narcist continue afvragen wat de narcist drijft, waarom hij of zij zo doet, wat de reden is van het gedrag, waarom er gelogen wordt, waarom hij of zij je zo behandeld heeft etc. Er worden analyses op losgelaten en het brein van de narcist wordt geprobeerd te doorgronden. Dit is volkomen logisch, je probeert te achterhalen waar je in terecht gekomen bent, overzicht te krijgen en hoe je uit deze rollercoaster kunt komen en blijven. Er is waarschijnlijk heel veel gebeurd en gebeurtenissen moeten verwerkt worden en een plek krijgen. Op een bepaald moment is het echter belangrijk om de aandacht naar jezelf te brengen. Want door voortdurend bezig te zijn met het gedrag van de narcist, ben en kom je niet dichter in contact met je"zelf".

Het gaat dus uiteindelijk niet om de vraag: "Wat is er allemaal met me gebeurd?", maar om de hamvraag: "Waarom is dit met me gebeurd?"
 
 Voel je het verschil?

Het belangrijke verschil tussen deze twee, is dat de eerste vraag extern gericht is, dus de aandacht is gericht op de narcist en je probeert het gedrag te verklaren en de tweede vraag is intern gericht, op jezelf en wat de reden is dat dit je overkomt. Die vraag is vele malen belangrijker. Waarom? Omdat je het gedrag van de narcist nooit zult kunnen begrijpen, want jij bent geen narcist. Dus het is onmogelijk om in zijn of haar hoofd te kruipen. Het is zeker belangrijk om erover te lezen en je te informeren, vooral als je er nog maar net achter bent waar je inzit of hebt gezeten. Maar uiteindelijk is het voor je herstel op de lange termijn en de weg terug naar je"zelf" belangrijk om je op jezelf te gaan focussen en niet langer op de ander. Een ander kun je namelijk niet veranderen, alleen jezelf. Verander daarom je"zelf" en niet de narcist.
 
Wat ik  al eerder schreef, hoe moeilijk dit misschien ook klinkt, het gaat om verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid voor je"zelf".
 
Als je uit een relatie met narcistisch misbruik komt, is het belangrijk om eerst te verwerken. Alle pijn, alle woede, het gemis, het verdriet. Daarnaast is het heel belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Mensen die dit moeilijk vinden, kunnen als het ware blijven "hangen" in de boosheid, wrok of bitterheid. "Door hem of haar is mijn leven kapot gemaakt en zal ik nooit meer gelukkig zijn". 
Het is nooit te laat! Realiseer je dat die ander zoveel macht heeft, als jij toelaat. Het is mogelijk weer gelukkig te worden. Het is mogelijk weer blijdschap te voelen. Het is mogelijk weer te gaan vertrouwen!
 
Wat je daar onder andere voor nodig hebt, is: Acceptatie. Dit kan alleen als de narcist je met rust laat en/of niet meer in je leven is. Accepteren dat de narcist "vrolijk" verder gaat met zijn leven zonder blikken of blozen en je enorm veel pijn heeft gedaan, terwijl jij helemaal kapot bent. En dat is zwaar en moeilijk, maar niet onmogelijk.
 
Wat eveneens van belang is, is acceptatie en inzicht dat dit je overkomen is met een reden. En naar die reden moet je op zoek! Hier kan ik je bij helpen. Wat is de reden dat dit is gebeurd? Wat voor lessen kun je hier voor jezelf uithalen? Dan zul je je als mens verder ontwikkelen.

Je had het misbruik niet kunnen voorkomen, dat ligt niet aan jou. Niemand heeft het recht slecht met je om te gaan! Je kunt er echter wel jouw levenslessen uithalen. Waarom is dit jou gebeurd en wat kun je hiervan leren?

Dan ga je veranderen en kom je in contact met je eigen kracht in plaats van machteloosheid, leer je oprecht van je eigen authentieke zelf te houden in plaats van de ander boven jezelf te stellen en het allerbelangrijkste: je kunt weer liefde gaan voelen in je leven in plaats van pijn en verdriet!

Denk erover na: Hoe en wie wil je zijn en wat is daarvoor nodig?
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

7 opmerkingen:

 1. Deze reactie kreeg ik van Marleen:

  Beste Charlotte,
  Ik heb geprobeerd om via jouw blog te reageren met een "mijn verhaal"maar dit lukte mij niet.
  Hierbij alsnog,zou jij het kunnen plaatsen?:
  Beste Charlotte,
  Hoe herkenbaar, ik heb jouw site huilend gelezen, eindelijk het gevoel "zie je wel het hoort echt niet wat er in deze relatie is gebeurd en na de scheiding nog steeds niet is opgehouden. Ik ben afgelopen zomer uit deze relatie gestapt totaal leeg en op, na 8 jaar geknokt te hebben en in december was de scheiding een feit. Inmiddels heb ik mezelf al wat teruggevonden m.b.v een psycholoog, en lieve mensen om mij heen. Maar nog bijna elke dag heb ik te maken met de manipulatie, leugens en sancties van de "narcist"!Dit heeft te maken met een kind uit een vorig huwelijk van hem die bij ons woonde, hij gebruikt hem nu als "strafmaatregel" tegen mij. Uit nog een ander huwelijk van hem zijn 2 volwassen kinderen die hij ook gebruikt in zijn strijd.Deze kinderen hebben hier ook veel last van. Zo ook familie en "vrienden" , iedereen moet weten dat het MIJN SCHULD is en dat hij het SLACHTOFFER is, en ik ben slecht.Ik mag nergens komen waar hij ook komt enz enz.
  Zo ook komt hij gemaakte afspraken niet na en ziet het er nu naar uit dat ik alsnog een advocaat moet gaan inschakelen. Maar hoe moeilijk, hij komt als een heel charmant en leuk persoon over en heeft zulke mooie praatjes.
  Ik vraag me zo vaak af "waar kan ik dit melden....!!" hij heeft al zoveel slachtoffers gemaakt, ex- vrouwen, kinderen, en het volgende slachtoffer( met kinderen , in scheiding!) is ook al in beeld.
  Hij gaat gewoon vrolijk door.
  Maar het sterkt mij dat ik weet dat ik de goede weg heb gekozen, en dat het ergens weer goed komt met mij,zodat ik weer Marleen kan zijn.

  Bedankt dat jij narcismevrij hebt gemaakt, dit geeft zoveel herkenning en kracht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Marleen,

   Dank je wel voor je aangrijpende verhaal. Het leven tijdens en na narcistisch misbruik kan ongelooflijk heftig zijn. Weet dat je verhaal door veel mensen gelezen zal worden en het ook voor hen een steun zal zijn, te weten dat zij niet de enigen zijn. Als ik als coach iets voor je kan doen of je hebt mijn hulp nodig, schroom niet om contact op te nemen. Voor nu wens ik je heel veel kracht, liefde en geluk op je nieuwe pad!

   Lieve groet, Charlotte

   Verwijderen
 2. En wat een heerlijk gevoel als je na de relatie wanneer je weer door het dal bent gegaan en weer het leven in je voelt stromen, je weer kan lachen, en de pijn en het verdriet maar vooral de machteloosheid aan je voorbij ziet gaan.......dan ben je weer herboren en eindelijk van dat *gedrocht* verlost. :-)

  Maar toch komen die momenten dat je *hem* weer mist...........even maar want dan kom je tot besef dat hetgene wat je dacht te missen eigenlijk niet bestaat.......een illusie is...........een lege ziel........want zo iemand kun je geen mens noemen, want ze hebben niks menselijks in zich.

  Je hebt een prachtige site Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Anoniem.

  Wat goed om te horen dat je weer kan lachen en weer kan genieten! De momenten dat je hem mist, worden minder en uiteindelijk zul je volledig los zijn van die ander. Ik wens je heel veel kracht, liefde en geluk en dank je wel voor je lieve compliment!

  Lieve groet, Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Charlotte,
  Ik las het artikel in de Vrouw, van de Telegraaf van vrijdag 6 februari. Ik heb direct je site bezocht.
  Je geeft me een schop onder mijn kont, door aan te geven dat je aan de kant van de oorzaak moet gaan staan. Wat kun je blijven hangen in de verbinding. Die moet echt doorgesneden worden.
  Ik raakte na jaren weer in contact met mijn kalverliefde, mijn grote liefde. Je kijkt dan door je rose bril van verliefdheid. Je zit middenin het gevoel en de emotie. Nog niet realiserend met een NPS te maken te hebben. Uiteindelijk kostte het mijn huwelijk. De relatie probeerde ik te verbreken en het werd idd een slepende kwestie. Ik kwam niet van hem af. Het helpt zeker om hem te blokkeren op de multimedia.
  Ik moet weer leren een man te vertrouwen.Ik heb hier nog wat in te doen.Mijn boosheid transformeren in mildheid en vergeven. Het was een wijze les!

  Succes met je site. Dat je voor velen van betekenis mag zijn!.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,

   Dank je wel voor je reactie en je mooie compliment! Goed dat je aan je"zelf" gaat werken. Dat kost tijd en vergt moed en kracht, maar dat gaat je zeker lukken! Als ik iets voor je kan betekenen, laat het me weten. Ik wens ook jou heel veel succes, kracht en liefde voor in de toekomst!

   Lieve groet, Charlotte

   Verwijderen
 5. The higher you build your barriers
  The taller I become
  The further you take my rights away
  The faster I will run

  You can't deny me
  You can't decide to turn your face away
  No matter 'cause there's

  Something inside so strong
  I know that I can make it
  Though you're doing me wrong, so wrong
  You thought that my pride was gone, oh no
  Something inside so strong, oh, something inside so strong

  The more you refuse to hear my voice
  The louder I will sing
  You hide behind walls of Jericho
  Your lives will come tumbling

  Deny my place in time
  you squander wealth that's mine
  My light will shine so brightly
  It will blind you
  Because there's

  Chorus:
  Something inside so strong, so strong
  I know that I can make it
  Though you're doing me wrong, so wrong
  You thought that my pride was gone, oh no
  Something inside so strong, oh, something inside so strong

  Brothers and sisters
  When they insist we're just not good enough
  Well we know better, just look 'em in the eyes and say
  We're gonna do it anyway
  We're gonna do it anyway

  Chorus:
  Something inside so strong
  I know that I can make it
  Though you're doing me wrong, so wrong
  You thought that my pride was gone, oh no
  Something inside so strong, oh, something inside so strong

  Brothers and sisters
  When they insist we're just not good enough
  Well we know better, just look 'em in the eyes and say
  We're gonna do it anyway
  We're gonna do it anyway
  We're gonna do it anyway
  We're gonna do it anyway
  Because there's

  Something inside so strong (Inside so strong)
  I know that I can make it (Gonna make it)
  Though you're doing me wrong, so wrong
  You thought that my pride was gone, oh no
  Something inside so strong

  Something inside so strong
  I know that I can make it
  Though you're doing me wrong, so wrong
  You thought that my pride was gone, oh no
  Something inside so strong, oh, something inside so strong, oh, something inside so strong
  Something inside so strong

  en zo is het ook :-) something inside so strong :-)

  BeantwoordenVerwijderen