Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 17 juni 2015

Is er liefde na narcistisch misbruik?

 
Veel mensen die in een relatie hebben gezeten met een narcist, komen daar niet zonder kleerscheuren vanaf. Vaak heeft de persoon waar je van hield, je bedrogen en voorgelogen, om je vervolgens te beschuldigen hoe je zo slecht over hem of haar kunt denken, waardoor je vertrouwen in mensen een grote deuk heeft opgelopen.
Want als de partner van wie je dacht dat die je liefheeft, je zo doelbewust en stelselmatig afbreekt, wie kun je dan nog vertrouwen..?
 
Realiseer je, liefde bestaat en liefde overwint. Altijd. Hiermee bedoel ik niet de zogenaamde liefde tussen de narcist en jou, want dit was geen liefde, maar een illusie.
Ik heb het hier over echte en oprechte liefde, liefde van een persoon die verantwoordelijkheid kan en durft te nemen voor zijn of haar eigen gedrag, met wie je rustig kunt praten, die geduld met je heeft en over dermate veel empatisch vermogen bezit dat hij/zij begrijpt dat je vertrouwen ernstig geschonden is.
Die liefde is er ook in de wereld en die mensen zijn er ook, ook al geloof of denk je nu misschien anders.
 
Als jij jouw grenzen aangeeft en open blijft communiceren over wat er met je is gebeurd, welk bepaald gedrag jou triggert en wat je nodig hebt en de ander hier mee kan omgaan, is er zeker de mogelijkheid om een serieuze en bovenal oprechte liefdevolle relatie op te bouwen.
 
Maar je hebt zelf ook je lessen te leren en je dingen te doen. Wees jezelf heel bewust wat jouw behoeftes en grenzen zijn en wat jij nodig hebt en belangrijk vindt in een gezonde constructieve relatie in plaats van altijd afgestemd te zijn op de behoeftes van een ander.
Je moet als het ware opnieuw leren lopen en erop vertrouwen dat je ook weer zult kunnen lopen. Zie het als een diepe val die je hebt gemaakt, om vervolgens nog steviger op eigen benen te kunnen staan en om op diezelfde benen te kunnen vertrouwen. Alleen dit vergt oefening, tijd en inspanning. Uiteindelijk zul je weer kunnen lopen, als je je angst aan durft te gaan na alles wat er gebeurd is en zal je weer lief durven hebben.
Dit is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk.
 
Creƫer een leven voor jezelf en omring jezelf met mensen waarbij respect, integriteit en eigenwaarde voorop staan en die dezelfde normen en waarden hebben als jij en neem geen genoegen met minder. Op deze manier leer ook jij weer ervaren wat deze waarden daadwerkelijk inhouden en betekenen, want dit ben je gedurende je destructieve relatie met de narcist vergeten en kwijtgeraakt. Je bent gewend geraakt aan het destructieve patroon. En juist dat is gevaarlijk. Door de gewenning kun je moeilijk het onderscheid maken tussen wat wel en niet grensoverschrijdend en schadelijk voor je is en dus loop je automatisch meer risico om in een volgende relatie weer in deze cirkel van misbruik terecht te komen.
Juist daarom is het zo belangrijk om jezelf alles weer opnieuw aan te leren en heb je daar ook hulp bij nodig om weer te herkennen hoe het ook anders kan.
 
Leer jezelf opnieuw ontdekken. Ook hier kan coaching uitkomst in bieden, je eigen ik terugvinden en weer vanuit je eigen ik leren liefhebben. Ontdekken wat je gedurende deze pijnlijke reis hebt moeten leren en ervaren wie jij bent als authentiek persoon, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de goedkeuring, waardering en bevestiging van de ander. Op die manier kun je ook weer met mildheid en liefde de wereld inkijken. Heb je angst, dan kijk je vanuit angst. Voel je boosheid, dan aanschouw je de wereld vanuit boosheid. Maar vergeet niet, jij bent liefde en jij hebt liefde te geven, ook na narcistisch misbruik. En dan zul je ook weer vanuit liefde kunnen leren kijken en liefde in je leven gaan en durven ervaren.

http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme
 
 

2 opmerkingen:

 1. Goedenavond, ik ben een moeder van een dochtertje van 1.5 jaar. Toen ze 4 maanden oud was ben ik weg gegaan bij mijn toenmalige vriend. Hij ging steeds gekker doen en begon me ook te slaan. Hij is haar vader maar heeft haar niet willen erkennen tot hij zeker wist dat ze helemaal gezond was. Op dat moment was ik dus al bij hem weg. Ik heb toen.meteen een omgangsregeling ingesteld van om de week een weekend bij hem. Hij ging hier niet mee akkoord zodat dit naar de rechtbank is gegaan. Hij heeft ook erkenning, gezamenlijk gezag, en.een bredere omgang geeist. Hiervoor is bij de 1e rechtszaak mediation opgelegd. Wel was ik akkoord gegaan met de erkenning. De afspraak voor erkenning heeft hij 2x afgezegd en opeens zei hij dat hij ook wil dat mijn dochtertje zijn achternaam krijgt.... Hierdoor was voor mij erkenning ook meteen van de baan omdat hier tijdens de rechtszaak met geen woord over gerept is. Hij heeft nu vervangende toestemming van de rechtbank voor erkenning, maar de naamswijziging die hij wilde is afgewezen. Nu is dit inmiddels 3 maanden geleden dat hij de toestemming erkenning kreeg en die staat in de beschikking van de rechtbank. De mediation is na anderhalve sessie afgebroken en hij is kwaad weggelopen. Hij heeft me daar compleet vernederd en gezegd dat ik niks kan, mijn dochter slecht verzorg.... en dat hij foto's heeft van vieze nageltjes, blauwe plekken noem maar op. De mediator heeft een paar keer gezegd dat hij moest ophouden met mij zo compleet respectloos te behandelen. Hij zei ik stop ermee ik wil alleen meer omgang en de rest interesseert me niet... Nu heb ik vrijdag a.s een rechtszaak om te kijken wat er uit de mediation is gekomen... Ook was ik benieuwd of hij haar al heeft erkend en heb haar geboorte akte opgehaald. Nu blijkt dat hij na 3 maanden de tijd te hebben gehad haar nog steeds niet heeft erkend. Dit waarschijnlijk omdat ze zijn achternaam niet krijgt. Ook is hem in de beschikking een alimentatie voor onze dochter van 137 euro per maand opgelegd die hij per feb. dit jaar per 1e van de maand dient over te maken. Tot op heden doet hij dit nog steeds niet. Hij heeft me na het weekend weer bedreigd toen hij mn dochter terugbracht en dit doet hij van het begin af aan al. Ik ben zo bang wat hij allemaal gaat doen als het hem lukt om gezamenlijk gezag te krijgen. Ik kan werkelijk niks goed doen en hij gaat dan overal mee dwarsliggen; schoolkeuze.... noem maar op en dat wordt een ramp :-( Ik denk dat ik via de rechtbank de raad van kinderbescherming maar inschakel voor een onderzoek. Ik ben zo ontzettend bang voor die man en mijn dochter komt altijd overstuur thuis van hem en in de toekomst zal dit alleen maar een ramp zijn. Inmiddels ben ik erachter dat mujn ex zeer waarschijnlijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Heeft u raad voor me?

  Mvg
  A.H.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Charlotte van der Hoeven
  Het stuk 'Is er liefde na narcistisch misbruik?' vind ik meesterlijk geschreven. Het sterkt mij in mijn geloof dat ik ooit eens een normale, harmonieuze relatie mag ervaren. Het is een hele weg die ik nog te gaan heb, maar ik voel dat ik al een goed stuk afgelegd heb. Ik heb stilaan leren luisteren naar mijn innerlijk buikgevoel dat mij zelden in de steek laat. Het leven lacht mij weer toe. Dank voor deze verhelderende blog. Vriendelijke groet van Bea

  BeantwoordenVerwijderen