Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 13 mei 2015

Herken de alarmsignalen

 
Ik krijg vaak de vraag, hoe voorkom ik dat ik weer in de val loop bij een nieuwe potentiĆ«le partner? Het lastige is, die val kun je niet voorkomen. Narcisten zijn zo goed in het zich aanpassen aan de omgeving en het neerzetten van het beeld dat ze van zichzelf willen creĆ«ren, dat velen er niet doorheen prikken in eerste instantie. Dat maakt het ook zo lastig. Het is net als met oplichting, ook dit kan iedereen gebeuren en niemand die het doorhad. Toch zijn er wel signalen waarbij er alarmbellen gaan rinkelen en deze dien je serieus te nemen.
 
Op deze manier kun je mogelijk een destructief persoon in een tijdig stadium ontwijken.
 
De persoon in kwestie is te snel te serieus over jullie relatie
Hiermee bedoel ik; hij vraagt je na drie weken al ten huwelijk, hij begint te snel over samenwonen of belt je voortdurend op. Tuurlijk is het leuk als je aandacht krijgt van je mogelijke nieuwe liefde en zeker als er vlinders zijn, kun je niet wachten om elkaar weer te zien en liefst zo snel mogelijk, maar op het moment als de nieuwe kandidaat je meteen al voortdurend belt, checkt, appt en je aandacht opeist, ongerust is als je te lang met een klant in gesprek bent, etc., dan kunnen dit tekenen zijn van controle willen en dit heeft niets te maken met vlinders.
 
Hij of zij heeft het gevoel onfeilbaar te zijn
Er worden grandioze verhalen verteld en de dame of heer heeft het idee dat deze alle rechten van de wereld heeft. Hoeft zich aan niemand te verantwoorden en heeft ook daadwerkelijk lak aan regels of normen en waarden die zijn opgelegd door familie, maar zelfs door de overheid en maatschappij. Deze persoon bepaalt zijn/haar eigen "spel"regels en niet anders. Het gevoel dat niets of niemand hem/haar kan raken en zich als het ware begeeft in een illusionaire wereld van de eeuwigheid. Hij/zij denkt niet na over de eigen kwetsbaarheid als mens, maar waant zich onfeilbaar.
 
Behandelen van anderen
Er is niet voor niets een uitdrukking dat als je wilt weten hoe iemand echt is, het belangrijk is te kijken naar hoe hij/zij anderen behandelt die geen functie voor hem/haar hebben. Observeer dus hoe de persoon in kwestie met andere mensen, kinderen en vooral ouderen, dieren, insecten, gehandicapten en daklozen omgaat. De manier waarop dit gebeurt zegt heel veel over de manier waarop hij/zij in het leven staat. Narcisten hebben de neiging om mensen die hen niets kunnen opleveren minachtend te behandelen en bij mensen die ze kunnen gebruiken hun charme-offensief in te zetten. Daarnaast vertonen ze grensoverschrijdend gedrag, waarbij er geen rekening wordt gehouden met jouw gevoelens, behoeftes en grenzen.
 
De gladde prater
Is de persoon in kwestie net iets te charmant, galant, attent, begripvol en overbezorgd?
Dan kan het zo zijn dat de persoon in kwestie het aangeleerde gedrag van empatisch vermogen inzet om zo zijn of haar prooi binnen te halen. Let wel; in deze is het aangeleerd empatisch gedrag, hij of zij voelt er niks bij en het is onoprechte warmte en interesse. Narcisten kijken uitsluitend naar hun eigen behoefte en wat het hen oplevert, niet wat jouw behoeftes zijn. Als het allemaal net iets te veel van het goede is, is het goed om alert te zijn. Vaak zie je dan ook dat al vrij snel, de zogenaamde interesse vervaagt, er niet echt geluisterd wordt naar jouw verhaal of het verhaal wordt weer als aanknopingspunt voor zijn/haar eigen verhaal gebruikt.
 
De persoon heeft altijd gelijk
Merk je dat je mogelijke nieuwe partner niet tegen kritiek kan, wees dan ook alert. Narcisten zijn immers (over)gevoelig voor enige krenking of uiting van kritiek en als hij/zij een eventuele fout maakt en je attendeert deze erop, kan er een woede ontsteken. Het ligt immers altijd aan de ander en de narcist heeft altijd gelijk. Dit geldt ook voor leugens, als je merkt dat de persoon in kwestie liegt, twee uur te laat is of je ruikt de parfum van een ander, wees dan op je hoede, want dan is het meest waarschijnlijke dat er gelogen wordt en dat zal niet bij deze ene keer blijven!
 
Er zijn uiteraard nog veel meer voorbeelden te geven, wat alarmsignalen kunnen zijn. Belangrijk is, om te allen tijde, bij je"zelf" te blijven: "Trust your intuition, if it feels wrong, it probably is"!
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

3 opmerkingen:

  1. oh wt ben ik blij, k wist niet dat ik t zo fout doe/deed. nog een paar keer lezen om het helemaal door te laten dringen...1000x dank van een moeder

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is begrijpelijk dat men deze gevoelens. heeft na zoiets. het moet er allemaal uit. Gelukkig heeft iemand het ontdekt dat het hier mee te maken had en de bevestiging dat het niet aan jouw lag. Bij mij is het ook lang geleden maar krijg ook nog flash backs met de bijbehorende gevoelens van kwaadheid en vraagt je af van hoe het zo is gekomen en wat je er aan hebt kunnen doen. van als ik zo had gedaan dan was het niet zo gelopen en als ik die dag maar niet weg was geweest was mij dit nooit overkomen en die eenzaamheid in het begin. Gelukkig heeft dit je ogen geopend met wie je te maken had en alles laat doorleven. Iemand die begrijpt wat het doet en weet waar je het over hebt. .

    BeantwoordenVerwijderen