Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 8 april 2015

Wat als je kind in een narcistische relatie zit?


Wanneer we in een narcistische relatie terecht komen, zijn daar vaak ook ouders bij betrokken. In die zin, wij zijn hun kinderen en onze ouders zien hun eigen kinderen worstelen in dit web. Hoe is het voor ouders om hun kind -ongeacht welke leeftijd- zo te zien vechten en keer op keer te zien zwichten en teruggaan, omdat deze relatieverslaafd en dus afhankelijk is geworden van de narcist?
 
Kort gezegd, dit is voor ouders ontzettend zwaar.
Als ouder heb je de neiging om je kind in te willen laten zien dat dit niet goed is voor hem/haar. Je zou de ogen willen openen en je voelt je zo ontzettend machteloos, omdat het lijkt alsof alles wat je zegt, niet echt binnenkomt en je niet meer echt contact maakt met je zoon of dochter, omdat deze zichzelf verloren is.
En ondertussen zie je je kind achteruit gaan, zowel lichamelijk als geestelijk.
 
Ook al heb je als ouder soms het gevoel er zelf in meegezogen te worden en ga je er ook zelf aan onderdoor om je kind zo zelfdestructief te werk te zien gaan, hou empathie en blijf contact houden! Dit is ongelooflijk belangrijk!
De zoon of dochter die hier middenin zit, heeft op dit moment nog niet de kracht en de inzichten om uit deze relatie te stappen en het afdwingen daarvan heeft geen enkele zin. Dat werkt juist averechts, met het gevaar dat je zoon of dochter gaat afspreken achter je rug om, om je niet teleur te willen stellen, zich schaamt of bang is dat je boos wordt en dat is het laatste wat je wilt, want dat betekent dat de narcist het zover heeft gekregen dat je kind voor je eigen ogen uit je handen glijdt. Dus blijf in contact! Hoe moeilijk ook, probeer niet te veroordelen en oordelen, ook al begrijp je er niets van. Ga erover lezen, schakel deskundigen in die kennis en kunde hebben van narcistisch misbruik en hoe je hier als ouder mee om moet gaan.
 
Je kind is de enige die de verantwoordelijkheid kan nemen om op een bepaald moment in zijn/haar leven de narcist voorgoed vaarwel te zeggen. Dit heeft zijn eigen tijd en eigen dynamiek. Realiseer je dat dit onder andere nodig is om lessen te leren en dat jij hier als ouder weinig invloed op kan uitoefenen. Je kind onder druk zetten heeft dan ook geen enkele zin. Hoe meer je hier over discussieert, ruziet of zegt dat hij/zij er een punt achter moet zetten, hoe meer je deze in de armen van de narcist drijft. Juist deze periode in het leven van je kind, ben je als ouder meer dan ooit nodig, ook al lijkt het weinig effect te hebben.
 
Blijf geduldig, blijf in contact en blijf aangeven dat deze relatie destructief is voor hem/haar, maar doe dit zonder te veroordelen. Dit gaat ongetwijfeld tegen al je gevoelens als ouder in, want je wilt je kind beschermen voor deze destructieve persoon en er alles aan doen om hem/haar zo snel mogelijk uit dit web te krijgen. Maar nogmaals, hou voor ogen, hoe harder je trekt, hoe meer je de ander in de armen van de narcist drijft. Vergeet niet dat ook deze hiermee macht krijgt, want de narcist zal ook de ouders tegenover zijn/haar partner willen uitspelen en op het moment als jullie ruzie maken om deze destructieve relatie, zal de narcist zeggen: Zie je wel, je ouders willen je niet gelukkig zien of je ouders keuren mij en daarmee indirect ook jou af. Dit soort manipulaties worden door de narcist ingezet, om zo nog meer macht over je kind te krijgen. En deze zal gaan twijfelen, zeker zolang er nog niet voldoende inzicht is.
 
Dus ik blijf het herhalen, hou contact en blijf praten! Dit is echt ontzettend belangrijk, want besef, je kind voelt zich al ongelooflijk alleen, wordt door de narcist in een isolement geplaatst waar mogelijk en leeft in een rollercoaster van wisselende emoties, dus het is een enorm mentaal zware tijd. Als je als kind dan ook nog voelt dat je ouders je niet meer steunen, wordt de eenzaamheid nog groter met alle gevolgen van dien. Het is een ongelooflijk zware weg voor je zoon of dochter, maar met de juiste hulp, is er absoluut een weg omhoog!
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

 

4 opmerkingen:

 1. Dank voor deze goede raad! Ik heb die o zo hard nodig en neem hem zeer ter harte, voor mijn zoon, die getrouwd is met een narcistische jonge vrouw; ze hebben een gezin met drie (zeer) jonge kinderen.... ook nog.
  Dank, nogmaals!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer, maar het is niet meer mogelijk. Ik ben eruit gewerkt! Ik heb het een jaar of 3-4 volgehouden, maar toen werd de druk op mijn zoon dusdanig (kinderen), dat hij verscheurd werd. Hij heeft een P.A.S. verleden door zijn N. vader naar mij toe en was daar amper van bijgekomen toen hij met deze N. vrouw in zee ging. Ik heb het ook toen niet zo ingeschat. We hadden nog zoveel andere zaken die speelden om onze relatie staande te houden en mijn zoon had het zijn vader niet vergeven, noch verwerkt en ik denk dat het een voedingsbron was voor deze nieuwe N. aan het firmament. Hij was een gewillig slachtoffer. Ze bood hem ook een familie, waar hij zijn hele leven naar verlangd had. Maar na een tijdje had hij dit al door, dat het toch niet zijn familie was. Maar ik weet niet zoveel meer, want ik werd buiten gewerkt. Ik kon het ook niet meer aan. Was al zoveel beschuldigd, door mijn moeder en mijn broer (Ook beiden N.) en de problemen door de P.A.S. van mijn zoon, dat ik geen kracht meer had om er stabiel naar te kijken. Ik had ook zelf continue relaties met hele vreemde gevaarlijke mannen. Ik was het gewend! Nu, sinds vorig jaar zo ziek, dat ik gedwongen werd om alles door te lichten en op te ruimen en dat lukt redelijk. Maar ik besef nog maar net dat mijn schoondochter N. is. Ze verbiedt mijn zoon contact met mij te hebben...zo niet: stapt ze op met de 2 kinderen! ik was in shock en kan het moeilijk een plaats geven. Ik weet het nu en dat geeft veel antwoorden op mijn vragen, maar de onmacht is er ook...Ik kan niks doen om nog te helpen of steunen. Ik moet het loslaten.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mijn dochter zit in zo;n ziekelijke relatie , ze wordt letterlijk psychisch kapot gemaakt en als hij ziet dat ze volledig uitgeput is en zit te wenen dan ziet ze hem glunderen .wij mogen niets zeggen of hij maakt het nog erger voor haar.Ze heeft 2 kinderen en een zaak , ze ziet geen uitweg om van hem weg te komen.Wij moeten zwijgend toekijken en dat is onleefbaar zowel voor haar maar ook voor ons .Mijn dochter is een hardwerkende vrouw en een goeie mama.Ze wordt dagelijks gekleineerd ,uitgescholden en belachelijk gemaakt .Ieder verjaardag , feestdag , Nieuwjaar is een ware hel door hem.Het is nooit zijn schuld , hij is de held of het slachtoffer .Assepoester wordt beter behandeld dan zij.Wij zijn ten einde raad.Hij lacht haar en ons vierkant uit en geen enkel gesprek met hem is mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze dochter zit helaas ook in zo'n relatie. Ze woont nu al drie maanden bij hem en zijn ouders. Wij proberen zoveel mogelijk contact met haar te houden, maar zij (of hem) zoekt steeds de confrontatie op. Graag zouden wij in contact komen met iemand, waarmee wij kunnen praten, zodat we haar beter kunnen helpen. Wij zitten inmiddels aan de rand van een depressie. En weten echt niet meer wat we moeten/kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen