Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 1 april 2015

Durf je nog lief te hebben?

 
Als je uit een destructieve relatie komt waarin narcistisch misbruik plaatsvond, is het vaak lastig om daarna weer een nieuwe relatie aan te gaan. Er komen onzekerheden en angsten naar boven, waarvan je misschien wel dacht dat je deze al had overwonnen. Realiseer je dat het heel logisch is dat je bang bent geworden voor de liefde. Dit hoeft overigens niet voor iedereen die uit zo’n relatie komt te gelden, maar het komt vaak voor.
 
Daarnaast heb je waarschijnlijk dusdanig veel zelfstudie en coaching met en voor je"zelf" verricht, dat je duidelijke en gezonde grenzen hebt leren stellen, je weer voldoende in contact staat met je"zelf" en geleerd hebt om van je"zelf" te houden en een gezonde dosis eigenwaarde hebt ontwikkeld. Hierdoor kan het zo zijn dat je voorlopig even geen behoefte hebt aan een nieuwe relatie en dat de relatie die je hebt ontwikkeld met je"zelf", je prima bevalt.
 
De vraag is alleen, sta je nog wel open voor een ander, of sta je alleen nog open voor je"zelf"?
 
Hiermee bedoel ik het volgende; Op het moment dat er weer iemand in je leven verschijnt die je meer dan leuk vindt, kan het zo zijn dat je bewust of onbewust allerlei beschermings- en afweermechanismen in gaat zetten, om op die manier deze dame of heer op afstand te houden. Want stel dat er echte liefde in het spel is.. De angst om opnieuw gekwetst te worden is vaak zo groot, dat je in eerste instantie heel vaak ziet dat mensen er wat luchtige relaties op na houden of helemaal niemand. Dit is ook prima. Deze manier van zelfbescherming is bedoeld om eerst weer zelf op orde te komen en vanuit je eigen kwetsbaarheid weer in je eigen kracht te komen. Besef je alleen dat die kwetsbaarheid ook hoort bij liefhebben in een gezonde relatie.
 
En dat is juist datgene wat je niet meer gewend bent. Want hoe ziet zo’n gezonde relatie er ook alweer uit en wat moet jij dan wel of niet doen of juist laten?
 
Het kan zo zijn dat je gaat twijfelen of datgene wat je voelt, wel echte liefde is en je ook twijfelt aan de oprechtheid van de ander. Als je app’jes of mails binnenkrijgt van de ander, het je benauwt, je je er ongemakkelijk bij voelt en die ander eigenlijk helemaal niet zo dichtbij wilt laten komen.
 
En logisch, dit is de eerste keer dat iemand weer serieus dichtbij komt en dus ook dichtbij je hart en de laatste keer was op z'n zachtst gezegd, een pijnlijke ervaring.. Dit is dan ook beangstigend en kan zelfs pijn doen en ongemakkelijk zijn.
 
Je kunt en durft niet onvoorwaardelijk lief te hebben als je je verleden niet hebt verwerkt en achter je hebt kunnen laten. Een innerlijke overtuiging die is ontstaan na destructieve relaties kan zijn: Wanneer ik mijzelf open en kwetsbaar opstel, mijn angsten en onzekerheid durf te tonen en liefde geef, word ik misbruikt, gemanipuleerd en bedrogen.
 
En deze is zo geconditioneerd, omdat dit zich heeft afgespeeld in je verleden!
En juist dat is zo pijnlijk, op het moment dat je het meest kwetsbaar durfde te zijn, heeft iemand er misbruik van gemaakt.
Daarom is het zo ontzettend belangrijk om hier bij stil te staan en dit te verwerken, zodat je in een nieuwe serieuze relatie je hart opnieuw durft te geven, zonder bang te zijn om bedrogen, misbruikt of gekwetst te worden. Tuurlijk heeft de andere partij hier ook zijn aandeel in, maar het gaat me nu even om jou.
Om narcistische voeding van echte liefde bij de ander te onderscheiden, is het dus ook heel belangrijk dat je hier voor je"zelf" aan gewerkt hebt en kennis hebt opgedaan. En als je potentiƫle nieuwe partner oprecht authentiek en liefdevol is, kan er een prachtige relatie ontstaan!
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

4 opmerkingen:

 1. Hoe weet je wanneer je weer klaar bent voor een relatie?
  Ik merk aan mezelf (nu bijna twee jaar verder) dat ik veel aan het vergelijken ben en dat me dat soms angstig maakt om me helemaal te geven.
  Ik heb opnieuw een relatie gekregen met een man waarbij ik direct het gevoel had dat ik samen oud met hem wilde worden.
  Omdat we beiden een sterk karakter hebben en zijn scheiding nog niet afgewikkeld was is het uiteindelijk mis gelopen. Er ontstonden discussie waarbij ik in verwarring dacht: " ik zal toch niet weer een narcist getroffen hebben?".
  Feit blijft dat ik de verbinding die ik met hem voel zo intens is dat ik me niet kan voorstellen dat hij werkelijk zo is en ik nog steeds hoop dat wanneer alles opgelost en verwerkt is er een toekomst voor ons is.
  Hoe weet ik of ik niet in dezelfde valkuil stap?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,

   Dank je wel voor je reactie. Het is moeilijk om je zo een pasklaar antwoord te geven, omdat ik daarvoor te weinig achtergrondinformatie van je heb. Het is altijd mogelijk dat je een destructief persoon treft, dit kan iedereen gebeuren. Wat echter het grote verschil en leermoment voor je is, is dat je dit keer wel luistert naar je"zelf" en niet naar de ander. Als de ander keer op keer over jouw grenzen gaat en deze niet respecteert, trek daar dan je conclusies uit. Laat het niet zover komen, dat jij weer gaat twijfelen aan je eigen "Ik". Het is belangrijk om te ervaren dat jouw eigen identiteit er mag zijn en niet stelselmatig afgebroken wordt de ander. Het is aan jou om daar in iedere volgende situatie en relatie alert op te zijn en voor te waken. Voor nu hoop ik je enigszins op weg te hebben geholpen, wil je hier echter verder over doorpraten (want de situatie is te complex om hier een kort antwoord op te geven), neem dan contact met me op, zodat we een afspraak in kunnen plannen voor coaching. Lieve groet, Charlotte

   Verwijderen
  2. moeilijk ind omdat ik toatall haast geen zelfvetrouwen meer heb en steeds denk o heb je er weer zo een denkt alleen aan of. ik zou er graag van af willen het beheerst me leven maar geld voor terapie of anders heb ik niet helaas en zit ook dieper in kinderen kwijt enz enz te veel eigenlijk wat er is gebeurd

   Verwijderen
 2. hoi ik ben al tien jaar alleen en wat je schrijft herken ik me in verzin dan dingen om afstand te houden maar van binnen hunker ik de angst is groter en leef dan weer op me eigen hoe doorbreek ik dit heb recht op een mooi leven

  BeantwoordenVerwijderen