Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 25 maart 2015

Stalking bij narcistisch misbruik

 
Helaas komt het zeer geregeld voor wanneer je de relatie verbreekt met een narcist, deze je niet "zomaar" zal laten gaan, zelfs wanneer deze alweer een nieuwe relatie heeft. Er kunnen onder andere bedreigingen worden geuit, die van kwaad tot erger worden. Daarnaast heeft de narcist het gevoel dat hij/zij de controle verliest en niet langer de touwtjes in handen heeft, wanneer de narcist voelt dat het dit keer menens is. Dit zijn momenten waarop stalking kan ontstaan.
 
Er zijn verschillende vormen van stalking en dit kan onder andere variëren van cyberpesten, continue bellen, mailen of sms-en, tot voor je deur staan en je niet met rust laten.

Wat moet je nou doen op het moment dat je gestalkt wordt?

Het is allereerst heel belangrijk dat je heel duidelijk bent tegen de persoon in kwestie en dat je aangeeft geen contact meer te willen op welke manier dan ook. Probeer dit ook consequent vol te houden. Geef daarnaast aan dat je de stalker verantwoordelijk houdt voor dit wangedrag en dat je alle rechtmatige stappen zult ondernemen die nodig zijn om jezelf te beschermen. Wat hij of zij ook doet, negeer alle acties. Daarmee voorzie je de ander niet van voeding en energie om door te gaan waar hij/ zij mee bezig is.

Zijn er kinderen in het spel en is ook je ex voor een gedeelte van de tijd aan de kinderen toegewezen, dan wordt het een ander, maar ook lastiger verhaal. Want juist via deze weg blijven jullie met elkaar verbonden en is het vaak niet mogelijk om het contact volledig te verbreken. Als de kinderen dan van de ene ouder naar de andere gaan, dus in dit geval je stalker, hou het contact dan kort, bondig en zakelijk en zorg er te allen tijde voor dat er iemand naast je staat. Letterlijk. Dit om discussies, spijtbetuigingen, manipulaties en bedreigingen te voorkomen. Want realiseer je, de narcist wil naar de buitenwereld mooi weer spelen, dus zal hij/zij je niet bedreigen waar getuigen bij zijn. Dit lijkt een haast onmogelijke opgave om te zorgen dat er bij de uitwisseling iedere keer iemand aanwezig is (die weliswaar niets zegt, slechts enkel aanwezig is), maar dit is heel belangrijk! Zo lang als nodig.
Dat wil niet zeggen dat de belager je dan met rust laat, want dan zal hij/zij je gaan benaderen als je alleen bent of via telefoon of app.

Op die momenten moet je stevig in je schoenen staan, want gevoelens als angst, boosheid en misschien zelfs medelijden en schuldgevoelens kunnen gaan opspelen. Lees niet wat er in de tekstberichtjes staat, zodat dit niet in je systeem doordringt.

Verzamel wel alle gegevens voor dossiervorming.

Geloof geen mooie woorden en loze beloftes, dat het dit keer anders zal zijn of dat hij/zij echt belooft dat dit een laatste gesprek is. Nee, geef de narcist geen enkele, maar dan ook geen enkele toegang. Want besef, het enige doel van stalking is contact, macht en controle. En dit kan mentaal heel zwaar zijn. Alles zal worden ingezet tegen je. Blijf aangiftes doen en meldingen maken bij de politie.

Blokkeer desnoods alles wat je kunt blokkeren van je belager en ga van social media af, zodat de persoon in kwestie geen voeding meer krijgt en niet weet waar je mee bezig bent.

In sommige gevallen is het raadzaam om een particuliere privé-detective of rechercheur in te huren. En schakel te allen tijde mensen in die kennis en kunde van zaken hebben. Juist, omdat veel mensen die niet bekend zijn met een narcist, totaal geen benul hebben met wat voor persoon ze te maken hebben en volledig worden ingepalmd en jij niet geloofd wordt.

Doe de deur niet open wanneer je alleen bent en hang eventueel beveiligingscamera’s op, waarop alles vastgelegd wordt wanneer de narcist weer voor je deur staat en je lastigvalt.

Blijf politie keer op keer inschakelen en blijf melding maken. Heb je het gevoel niet begrepen te worden, bel dan naar een andere locatie of ga op zoek naar een andere wijkagent.

Het is ongelooflijk belangrijk dat je in deze moeilijke periode gesteund wordt en deze periode doorkomt en vooral niet zwicht voor de narcist. Blijf daarom communiceren met de mensen die je willen helpen, ook al voel je schaamte, schuld of welke gevoelens dan ook.

Het is ook belangrijk dat de mensen in jouw naaste omgeving je niet veroordelen, maar vooral in contact blijven, je steunen en met je blijven praten. Hou die mensen op de hoogte.

Heb je hulp nodig of wil je hier verder over doorpraten, dan kunnen we altijd een afspraak inplannen. Stalking is een serieuze zaak en het is belangrijk dat je geholpen wordt waar mogelijk.
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

4 opmerkingen:

 1. Ik heb een relatie gehad met een borderliner. Nadat ik ging begrijpen wat borderline was en ik ging merken dat ik het borderline gedrag niet lang zou trekken maakte ik een einde aan de relatie. Gevolg, stalking! Stond om de hoek te wachten en stormde mijn huis binnen, ging zich snijden in de keuken om me over te halen haar zielig te vinden. Briefjes in de bus met ik ben zwanger van je. Ze had een dochter van 7, deze liet ze me steeds bellen... s'morgens om 6:30 uur al. Ze sprak haar dochter woorden in die ze moest zeggen, op gevoel werken. Ik durfde mijn huis haast niet meer uit, hyper alert, altijd alles goed op slot, nooit naar buiten alvorens eerst uitgebreid door het raam te kijken of ze misschien ergens stond... gek makend. Uiteindelijk werd ze gearresteerd omdat ze brand had gesticht in haar eigen huis en kreeg 6 maanden cel.

  Hierna een narcist (denk ik). Bizar gedrag. Na 8 maanden gestopt met de relatie. Gevolg, stalking! Gelukkig woonde ze 20 km van me vandaan. Ze stalkte via gsm, 150 sms'en per dag, lekker als je aan het werk bent. De vreselijkste berichten als dat ik een kankergezwel was etc... Politie bij haar geweest, het stopte ene week en weer begon ze, weer politie, weer een week stil en weer begon ze. Had mijn gsm nodig voor mijn werk, bereikbaarheid voor klanten maar opgegeven moment toch maar het nummer veranderd. pfff om gek van te worden.

  Daarna trof ik weer een narcist, deze was nog veel erger. Een verborgen narcist, liegen, vele malen vreemdgaan, drugs gebruik (XTC), manipuleren, gaslighten, van me stelen, mijn spullen gingen op vreemde wijze stuk en liet haar kinderen daar de schuld van dragen... teveel om op te noemen. Ik werd ziek, psychisch in de knoop, angsten, paniek, nachtmerries.. noem het hele rijtje narcistisch slachtoffer syndroom maar op, ik had er last van. Baan kwijt, eigen huis kwijt... daarna kreeg ik chantage, ik had te doen wat en hoe ze wilde anders kon ze me er zo uitgooien dat had ze al uitgezocht zei ze. Dan zit je echt gevangen, je bent gegijzeld. Geknokt voor urgentie voor een huurwoning, yeah... het lukte en na 6 jaar met haar kon ik daar weg. Ik had geleerd, alles van te voren geregeld, over postadres direct veranderd, spullen zoveel mogelijk veilig gesteld etc... ben wel wat spullen kwijt, ze maakte daar direct conflict over, probeerde me weer te chanteren... kon het krijgen maar dan wilde zij mijn laptop. Houd mijn spullen maar, ik wil met jou niets meer te maken hebben, dat is me wel wat spullen waard. Ze wilde ook mijn adres, zogenaamd om evt. post na te sturen... ja tuurlijk, niet gegeven dus :) Alles direct geblokkeerd, telefoon, email, whatsapp etc etc. Nu heeft ze aangepapt met mijn zus, ook een zeer destructief persoon, mishandelend naar haar kinderen zowel fysiek als psychisch... arme kinderen, allen ook persoonlijkheidsproblematiek... Met contact met mijn zus denkt mijn ex waarschijnlijk (nu na 1,5 jaar weg daar) misschien toch in mijn buurt te komen, ze is rancuneus, een hater. Gelukkig heb ik met mijn zus ook alle contact verbroken en er zorg voor gedragen dat dit zo blijft... Dus ex. kan dat ook wel vergeten, ze roddelen maar een eind weg.

  Ik heb veel gelezen, boeken en op internet, ook jouw website Charlotte... wat een goede uitleg! Heb alle ernstig narcistische of op andere wijze detructieve mensen uit mijn leven verbannen. Ik ben aan het herstellen, heb diagnose Complexe PTSS. Het gaat goed, ben sprongen vooruit gegaan.. Vooral trots, ik heb de controle die mijn ex had verbroken en zelf controle gepakt... Ik geef het nooit meer uit handen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een verhaal. Sterkte met alles. Ik heb een narcistische moeder en ex. Mijn ex stalkte me langdurig tot ik politie op hem afgestuurd heb. Nu is hij tam. Zwaar gestoorde gast die mijn ziel heeft verkracht. Maar laat mij echt niet stuk maken door z'on gek.
   Denk aan jezelf nu! Je bent op de giede weg.
   Suc6

   Verwijderen
 2. Op dit moment zit ik met een vriend wie over duidelijk alle punten van een narcist heeft,
  Hij is 43 keer weg gelopen en ik heb hem 4weken geleden zelf gezegt weg te gaan
  Doodmoe probeer ik nu te overleven ,,,,,hij stalkt mij op diverse manieren,zet vrienden enzv tegen mij op,
  maar wil ook weer terug komen,
  Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik dit niet wil,het is over en uit,
  Maar toch weet hij mij als maar lastig te vallen,,mijn eetlust heb ik niet meer,kan geen hap door mijn keel krijgen
  Hij geeft ook aan om ondanks dat hij nu 300 km bij mij vandaan is,terug te komen en mij op tewachten in de winkels,
  Tevens dreigt hij mijn moeder een hartaanval te bezorgen,mijn kinderen in een rolstoel te werken
  Ik kom niet meer buiten heb grote sloten op de deuren,de uitkeringsinstantie,politie zijn allemaal op de hoogte gebracht
  Maar hij wordt als maar dwingende,,,
  Ik heb hem 43 maal weer toegelaten in mijn leven,door uitputting
  en ik niet langer tegen hem opgewassen was en ben
  Kun je mij een advies geven wat verder te doen
  Een doodsbang vogeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kan een narcist zelfs naar jaren nog gaan stalken? Of gebeurt het alleen in begin? Ik heb nu al ander half jaar rust van de narcist, kan de narcist na deze tijd nog gaan stalken?

  BeantwoordenVerwijderen