Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 25 februari 2015

De narcist; van macht naar onmacht

 
Als je met een narcist te maken hebt of hebt gehad in je leven, dan weet je als geen ander hoe de narcist "opereert". Ik krijg ongelooflijk veel persoonlijke verhalen binnen en allen even schrijnend. Vaak ook met kinderen in het spel die uitgespeeld worden en worden ingezet bij juridische machtsspelletjes. Het is bekend dat narcisten alles uit de kast trekken als het gaat om de afwikkeling van een scheiding, ook wanneer er kinderen in het spel zijn en daarmee dus ook de rechterlijke macht, advocatuur en mediators proberen te manipuleren.
 
Keer op keer krijg ik te horen hoe narcisten iedereen om hun vinger weten te winden. Hoe mensen die geen ervaring hebben met narcistisch misbruik, met open ogen ingepakt en voorgelogen worden.
 
Op het moment dat er een strijd woedt tussen de narcist en jou, vaak ook middels vechtscheidingen, is voor de narcist alles geoorloofd. Er wordt pathologisch gelogen zonder blikken of blozen en de zaken worden zelfs zo gedraaid en opgevoerd, dat de narcist "het slachtoffer" is. En vaak ben je vol ongeloof en ben je overbluft wat er allemaal uit de kast getrokken wordt, om jou in een negatief daglicht te zetten. Juist, omdat jij wel iemand bent met empatisch vermogen en het graag goed geregeld wilt hebben voor de kinderen. En voor je eigen ogen zie je hoe iedereen wordt ingepakt en jij machteloos toekijkt.
Dit zorgt ervoor dat je je nog minder begrepen en ontredderd voelt en vooral machteloos!
 
Om je machteloosheid te kenteren naar macht is het allereerst belangrijk om aan je"zelf" te gaan werken. Het is heel belangrijk dat je deze moeizame strijd waar mogelijk zoveel mogelijk vanuit je eigen kracht kunt voeren. Dit voelt de ander namelijk altijd en daar zal de ander ook op reageren. Realiseer je dat het gedrag van de narcist niets met jou als persoon te maken heeft. Dit had de narcist bij ieder ander net zo gedaan.
 
Daarnaast is het belangrijk dat je voor jezelf en de rechterlijke organen alles op papier zet. Probeer zoveel mogelijk dossier op te bouwen. Schakel politie, steunpunt huiselijk geweld, slachtofferhulp en advocaat in en blijf de bewijsvoering overdragen. Blijf meldingen maken, zodat iedereen op de hoogte is wat er gebeurd. Probeer mensen om je heen te verzamelen die kennis van zaken hebben en daadwerkelijk weten hoe een narcist te werk gaat, ook bij de autoriteiten.
Neem alle gedragingen en communicatie van de narcist waar mogelijk op en documenteer alles. Noteer data, maak relevante aantekeningen en stel de autoriteiten hiervan rustig en kalm op de hoogte.
Blijf kijken en blijf noteren wie en wat de narcist op je afstuurt en afvuurt. Raak niet in paniek als je ziet dat de narcist bondgenoten zoekt en lastercampagnes opstelt om tegen je te gebruiken. Dit klinkt ongelooflijk moeilijk, maar blijf sterk. Jij weet hoe het zit en jij moet vertrouwen hebben. Dit houdt je sterk en zorgt ervoor dat je geen gevoel van machteloosheid krijgt.
Hou voor ogen dat je te maken hebt met iemand die zich opstelt als een zesjarig kind, waarmee je niet op een volwassen en constructieve manier een gezonde omgang kunt regelen. Niet voor jezelf of voor jullie kinderen.
Probeer niet tot de narcist door te dringen, dit is verspilde energie en gaat je op den duur alleen nog maar meer frustreren, want juist deze strijd is een machtsstrijd geworden voor de narcist. Blijf kalm en rustig, hoe moeilijk ook. Hou het zesjarige kindje voor ogen met wie je communiceert.
De strijd kan zeer lang duren en aanhouden, maar besef dat uiteindelijk licht de duisternis altijd overwint.
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten