Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 14 januari 2015

Verschillende vormen van narcisme

 
Narcisme wordt nogal eens over één kam geschoren. Als iemand egoïstisch is of graag in de spotlights staat, beroemd is, etc., wordt er tegenwoordig nogal snel geroepen dat hij of zij narcistisch is. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet het geval te zijn. Er zijn dan nog veel meer kenmerken en gedragscriteria waaraan moet worden voldaan.
 
Vooropgesteld, we hebben allemaal te maken met een stukje narcisme in ons, het zogeheten gezond narcisme. Dit gezond narcisme zorgt er onder andere voor dat we beschikken over voldoende eigenwaarde en eigenliefde, het stelt ons in staat om voor onszelf te zorgen en onze grenzen aan te geven. Narcisme is dus niet per definitie "verkeerd" als je het op deze manier bekijkt.
 
Er is echter sprake van ongezond narcisme als ons eigen ik te allen tijde ten koste van anderen en willens en wetens, vooropgesteld wordt. Als we pathologisch gaan liegen en bedriegen om ons op die manier beter voor te doen dan hoe we daadwerkelijk zijn en als we geregeld grensoverschrijdend gedrag vertonen om op deze wijze ons eigen ik voortdurend voorop te kunnen stellen. Als er gedragingen ontstaan waarbij de ander schade berokkent wordt, dan hebben we te maken met een ongezonde vorm van narcisme.
 
Als je het hebt over een narcistische persoonlijkheidsstoornis komen er nog veel meer kenmerken om de hoek kijken. Hiervoor verwijs ik je graag naar mijn website:
Narcismevrij.nl.
Daar beschrijf ik diverse kenmerken die horen bij het gedrag van de narcist. Daarnaast kun je narcisme ook nog eens onderverdelen in verschillende vormen en ook nog eens in gradaties. Ik wil dit keer enkele soorten narcisme belichten.
 
Voorheen was de NPS (Narcistische Persoonlijkheidsstoornis) opgenomen in de DSM-IV schaal, maar in de huidige DSM-V schaal zijn de diverse persoonlijkheidsstoornissen beknopt weergegeven en is die van het narcistische model verwijderd. Dit kan dus nogal wat verwarring scheppen, mensen worden verkeerd of niet gediagnosticeerd en narcisme komt in een grijs gebied terecht. Om wat duidelijkheid te geven, heb ik hieronder een aantal soorten narcisme beschreven.
 
Wat voor soorten narcisme zijn er eigenlijk?
 
Het openlijk narcisme; Dit is een vorm van narcisme waarbij de narcist zichzelf geweldig vindt, er ook zeker niet voor schroomt aan te geven dat hij of zij een narcist is, omdat dit hem/haar juist "uniek" en onderscheidend maakt van de rest. Deze persoon is in het openbaar prominent aanwezig en laat zich graag zien en gelden.
 
Het verborgen narcisme; Dit is de tegenhanger van het openlijk narcisme. Bij deze vorm van narcisme is de narcist teruggetrokken, heeft vaak angsten of depressies, maar voelt zich wel superieur aan de rest van de samenleving. Deze narcist zal emotioneel of fysiek geweld of manipulaties vaak binnen vier muren uitvoeren, zodat het voor de buitenwereld niet opvalt wat er gaande is.
 
Het kwetsbaar narcisme; Dit is de narcist die niet of nauwelijks kritiek van de ander verdraagt. Het minderwaardigheidsgevoel overheerst hier het "ikbengeweldig-overschreeuwgevoel". Deze persoon zal er dan ook alles aan doen om voor de buitenwereld een goed beeld neer te zetten van zichzelf. Hij/zij "creëert" een beeld van zichzelf, met de nadruk op creëren. Dit is enkel bedoeld om een positief beeld af te geven.
 
Het grandioos narcisme: Dit type is een persoon die zichzelf als -het woord zegt het al- grandioos ziet. Het ontbreekt deze mensen dan ook niet aan een flinke dosis arrogantie, scheppen vaak en veel op, liegen over hun status. Ze doen zich vaak belangrijker en beter voor dan ze in wezen zijn, om op deze manier mee te kunnen komen/doen met mensen die in hun ogen wel groots en belangrijk zijn.
 
Het kwaadaardig (ook wel psychopatisch) narcisme: Deze vorm zie je naast ouder-kindrelaties, vooral veel in relaties waarbij sprake is van huiselijk geweld. Er is machtsmisbruik. En in deze vorm is er niet alleen sprake van emotioneel, maar ook fysiek geweld. Dit om de ander te kunnen controleren en beheersen. Er is vaak veel achterdocht en jaloezie en er wordt in sterke mate gedomineerd en geïntimideerd. 

Dit zijn een aantal verschillende vormen van narcisme. Het aloverheersende gevoel wat bij allen echter centraal staat, is het "Ik". Deze staat te allen tijde op de eerste plaats en hier is voor de narcist vaak alles voor geoorloofd.
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

2 opmerkingen:

  1. De verborgen narcist, verwoord precies de gedragingen van mijn moeder. Angst en depressies, altijd de schuld en verantwoording bij de ander neerleggen, confrontaties ontwijken of jankend weglopen. Altijd het idee gehad dat er iets flink fout zat door mijn vader bedekt met de mantel der liefde en zijn twijvel omdat zij een slechte jeugd heeft meegemaakt. Aantal jaren gedacht dat zij borderline was. Mijn angst om haar achterna te gaan, liet mij doorgaan met het zoeken naar antwoorden. Jouw blogs en uitleg leggen een zeer pijnlijke wond van verdriet en onmacht open, waar ik al een aantal jaren mee bezig was om die te helen. Ik ben zeer gevoelig voor narcistische trekjes en probeer deze in een gezonde context in balans te krijgen, doordat ik HB ben en gezegend met een nu gezonde omgeving put ik er kracht uit om door te gaan.

    Dank dat je je wijsheden omtrent dit item hebt gedeeld op het internet. Het helpt mij mijn reis naar mijn echte ik bij te sturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mengeling kan ook. Ik had te maken met een verborgen narcist die geen enkele kritiek kon verdragen, bij het minste puntje en meest onbenullige kritiek ging ze direct de omgeving manipuleren en tegen me opzetten met leugens en haar reactie op mijn kritiek op mij projecteren. Ze had de omgeving in haar zak, al meerdere relaties lang. Ze was heel kwetsbaar! Daarnaast had ze echt kwaadaardigheid in haar, psychopathie, dreigementen, chantage etc. bv dat als ik zei dat ik iets niet prettig vond kreeg ik te horen "Ik kan je er zo uitzetten, ik heb het al uitgezocht" m.a.w. je moet je snuit houden en doen zoals ik wil ander sta je op straat. Dreigen deed ze ook via haar openlijk narcistische moeder. Ik ging er bij haar wel tegen in, laat me niet chanteren, dan ging ze klagen (met leugens en halve waarheden) bij haar moeder die mij dan ging sms'en. Of ze maakte al het geld op, had ik niet eens te eten maar waar het geld bleef wat ik gaf??? Ging ze bij haar moeder klagen dat ik te weinig geld gaf terwijl ze voldoende had maar het opmaakte aan ??? kreeg ik weer sms'en van haar moeder dat ik meer moest geven... ik had niks meer, zij had het en het was op maar de koelkast was leeg. Ik met gezeur van haar moeder, geen eten en zij at bij haar moeder en kwam doodleuk thuis met nieuwe kleding, triomfantelijk... kijk een wat ik van mijn moeder kreeg, ja doei, wat je van het huishoudgeld had kocht bedoelde ze. Best wel trieste mensen ook!

    BeantwoordenVerwijderen