Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 21 januari 2015

De tweeledigheid van narcisme

 
Er wordt veel geschreven over narcisme en veelal vol negativiteit.
Toch hoor ik heel veel mensen die in of uit een relatie met een narcist komen hetzelfde zeggen: "Hij of zij heeft toch ook zijn goede kanten.."
 
Inderdaad, ook een narcist heeft zijn goede kanten. Niemand is zwart-wit. We hebben allemaal onze lichte en donkere kanten. Bij een narcist is de donkere kant alleen vaker en sterker aanwezig dan de lichte kant. En juist die tweeledigheid maakt het zo moeilijk om weg te gaan bij de narcist of -als het contact met een narcist je ouder betreft- volledig te verbreken. Vaak zijn degenen in relatie met de narcist ruimdenkend, ruimhartig en begripvol. Dat maakt het nu zo lastig. Want juist die mensen zijn capabel om iedere keer weer opnieuw te vergeven en "vergeten", met als gevolg dat ze gebruikt kunnen worden en vaak afhankelijk worden van de grillen van de narcist. Daarnaast is er vaak mededogen hoe en waar het gedrag vandaan komt en wat de oorzaak/reden is van dit gedrag. En omdat men van het goede van de mens wil uitgaan, worden ze keer op keer teleurgesteld en gekwetst door de narcist.
 
Ja, een narcist heeft ook zijn goede kanten en het is heel erg mooi als je die kunt blijven zien, ondanks alles wat er gebeurd is. Dit helpt je ook om te kunnen kijken wat jij ervan kunt leren en juist door vanuit liefde te kijken, zal dit je uiteindelijk ook in je helingsproces helpen, maar in contact met de narcist kan het destructief zijn voor je eigenwaarde en identiteit. Je stelt nauwelijks of geen grenzen en vergeeft letterlijk alles wat hij of zij doet. Vergeven is mooi, maar je kunt niet ieder gedrag tolereren. Als een wildvreemde je op straat uitmaakt voor van alles en nog wat of je slaat, vind je dit gedrag ook onacceptabel. Datzelfde geldt voor een narcist die jou zo behandelt. Alleen je hebt een soort mist gekregen, waardoor je het niet meer "helder" ziet, omdat je er middenin zit. Daarnaast ben je eraan "gewend geraakt" en dat maakt deze relatie des te destructiever. Je bent eraan gewend geraakt dat hij of zij dit gedrag vertoont.
 
De momenten dat hij of zij weer voor rede vatbaar is en je op een normale manier behandelt, zijn dan ook heel kostbaar voor je. Daar doe je het allemaal voor. Daarnaast hebben velen in een relatie met een narcist zo oneindig veel geïnvesteerd, dat je het gewoon niet op wílt geven, want er zijn mogelijk kinderen bij betrokken, wat als hij/zij dit keer wel meent wat hij/zij zegt en zal veranderen en ga zo maar door. De twijfel is vaak ontzettend groot en doordat je al zoveel hebt gegeven, vind je het "zonde" om op te geven.
 
Ook al heeft de narcist op momenten zijn goede kanten, als de donkere kanten jouw hele leven overheersen en beheersen, kies dan voor je"zelf". De twijfel, de schuldgevoelens en zelfs het medelijden dat soms ook tevoorschijn komt, kunnen we aanpakken. Het is niet alleen maar boosheid wat er heerst onder mensen die contact hebben (gehad) met een narcist, maar vaak durven ze ook niet meer uit te spreken dat er nog liefde bestaat voor de goede kant, omdat de omgeving dit niet begrijpt. Maar juist al die verschillende gevoelens en emoties horen erbij en geven het gevoel alsof je in een rollercoaster zit. Soms voel je je stom, dat je er opnieuw bent ingetrapt, maar veroordeel jezelf niet. Het is mooi dat je het goeie van mensen kunt blijven zien, alleen het mag niet ten koste van jezelf gaan. In coaching bespreek ik dit verder en uitvoerig met je.

http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

6 opmerkingen:

 1. Wat zal de narcist smullen!
  Nee, een narcist heeft niets goed in zich!! NIETS. Alles wat 'goed' en 'lief' lijkt(!) is puur en alleen bedoeld voor de narcist zelf, gespeeld. Niet voor jou bedoeld. En met 'jou' bedoel ik 'de partner van de narcist, het kind van de narcist, de ouder van de narcist'. Het is helaas niet zo dat ieder mens wel iets goeds in zich heeft. Dat is precies de grote valkuil als je slachtoffer bent van narcisme. Je hele leven word je voorgehouden dat in ieder mens iets goeds zit. Dat ieder mens ook iets goeds in zich heeft. Daar hou je je als slachtoffer aan vast. Daar geloof je in als empathisch mens. Niets is minder waar. Een narcist heeft geen 'goeds' in zich voor zijn medemens. Alles is bedoeld en in het belang van zichzelf. Alles gaat dan ook over de rug van anderen, het meest over de rug van diegene die hem het meest nastaan. Degene die hij zover heeft gemanipuleerd dat ze zichzelf helemaal zijn verloren. Een narcist gaat zo stiekem en geslepen te werk, dat kun je niet uitleggen als je het niet zelf hebt meegemaakt. Dat is voor anderen niet te behappen, niet te geloven. Een narcist verdraait, liegt, bedriegt en gebruikt degene die het meest empathisch zijn om er zichzelf mee te voeden. Alle 'liefdevolle gebaren' die je denkt te zien bij een narcist zijn gespeeld. Gespeeld om iets voor hemzelf gedaan te krijgen. Hij of zij voedt zich met de goedheid van jou, tot jij helemaal op bent, je jezelf helemaal kwijt bent. En zelfs daarna gaat hij of zij gewoon door. Iedereen heeft uiteindelijk te doen met de 'lieve narcist' met zijn 'labiele partner of kind'. En al ga jij er als slachtoffer aan onderdoor, dat maakt de narcist niet uit. Hij of zij geniet zelfs van de aandacht als slachtoffer. Het wordt er voor hem alleen maar beter op. Alle rollen worden omgedraaid. Een narcist krijgt dat voor elkaar. Je zou denken dat anderen wel zien wat jij doormaakt, maar dat is beslist niet zo. Je kunt het ook niet uitleggen. Je wordt niet geloofd en de narcist heeft de touwtjes in handen, speelt de onschuld zelve (de wolf in schaapskleren). Het is nooit zo dat hij of zij dan plots gewetenswroeging krijgt, wat elke normaal empathisch mens zou krijgen. Een narcist heeft geen geweten. Een narcist gaat altijd door. Ben jij geen prooi meer voor hem of haar, dan laat hij of zij jou vallen als een baksteen, maakt je zo zwart als hij maar kan: heel geraffineerd. Dat is ook best gemakkelijk als je zoiets kunt spelen. Als het je echt zou raken houd je dat niet zo lang vol. Een narcist 'speelt' een rol om anderen in te palmen en is daar onwijs goed in. Een Oscar zou passend zijn in dit geval. Ga je weg bij de narcist en heb je hem door, weet je hoe een narcist werkt, dan denk maar niet dat je hem aankunt of dat je hem bij de veter hebt. Zelf bewijs op tafel leggen is geen optie. Een narcist 'wint' altijd.
  Ga weg als je met een narcist te maken hebt en denk ook niet dat hij je wel zal missen. Nee hoor, dat is de volgende klap die je te verwerken krijgt: Hij gaat gewoon door met jou de grond in te stampen. Pas als je helemaal los bent van een narcist zal hij iemand anders zoeken die hij leegzuigt.
  Nee hoor, een narcist heeft beslist geen 'goeds' in zich. Hij zal zich nooit 'ECHT' inzetten voor de ander of de ander te hulp schieten. Als hij of zij dat doet is het ALTIJD bedoeld voor zichzelf.

  En ja, dat er nog 'liefde' bestaat voor degene die samenleeft met een narcist, dat is precies hoe een narcist te werk gaat. Dat is precies waar de narcist je wil hebben: hij heeft je afhankelijk gemaakt van hem, zodat hij met jou kan doen wat hij wil. Het is een vicieuze cirkel waar je zonder bevestiging en (h)erkenning van een ander bijna niet uit kunt komen. Je staat zo alleen. Er is nog altijd veel te weinig over bekend. En als ik dan dit stuk lees dan voel ik mij als kind van narcistische ouders alles behalve begrepen of bevestigt.

  Helaas, de grootste valkuil is dat een narcist ook iets goeds in zich heeft! NIET DUS!


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,

   Bedankt voor je reactie. Goed dat je benadrukt dat narcisten geslepen zijn, zonder wroeging doorgaan met je verlammen en zwartmaken, etc. en dat het hun “way of life” is geworden. Ook goed dat je benadrukt en bevestigt dat er zo ongelooflijk veel onbegrip is vanuit de omgeving. Dat is juist wat het voor slachtoffers van narcistisch misbruik onder andere ook zo zwaar maakt. Wat ik treurig vind om te lezen, is dat je je niet begrepen voelt als kind van narcistische ouders. Dat kan ik ook in je reactie teruglezen en voelen. De boosheid en wrok is nog steeds enorm aanwezig. En logisch! Ik weet te weinig van je achtergrond om hier dieper op in te gaan. Ik wens je oprecht alle geluk en liefde in je leven!

   Lieve groet, Charlotte

   Verwijderen
  2. Lieve Charlotte, je leest mijn bericht niet zoals door mij is bedoeld.

   Verwijderen
  3. Beste Anoniem,

   Wat vervelend om te lezen, gezien de enorme drukte kan ik helaas hier niet verder uitgebreid op ingaan. Mocht je verder met me willen praten, raad ik je aan contact met me op te nemen.

   Lieve groet, Charlotte

   Verwijderen
  4. Beste anoniem,

   Ik lees je bericht WEL zoals het door jou is bedoeld. Ik herken als kind van een narcistische ouder ALLES wat je schrijft. Een narcist heeft NIETS goeds te bieden. Jammer dat er zo over je ware woorden heen wordt gewalst.

   Verwijderen
 2. beste Charlotte,
  Dankjewel voor de site en je blogs.
  Er is zoveel herkenbaar en bruikbaar in het loskomen van mijn ex en het herstellen van mijn zelfvertrouwen.
  Ook ik ben zo'n ruimhartig ruimdenkend en begripvol mens (professional in de gezondheidszorg), heb alles met de mantel der liefde bedekt voor meer dan 20 jaar en altijd aan het hopen geweest op betere tijden en gewend geraakt aan zijn leugens. Al vóór wij een relatie kregen, had ik een niet-pluis-gevoel en tóch ben ik een relatie aangegaan met hem. Hoe stom ben ik geweest, waarom heb ik het mij aan laten doen, waarom heb ik niet eerder de kracht gehad de relatie te beëindigen, waarom heb ik mezelf al die jaren zo verwaarloosd....vragen die mij continu achtervolgen en waar ik al een jaar wakker van lig.
  Een maand geleden eindelijk de kracht gevonden om hier professionele hulp voor te vragen. Al zie ik op tegen alle gesprekken en EMDRsessies, ik weet dat het me gaat lukken. Ook dankzij de lieve mensen die ik om me heen blijk te hebben, veel meer dan ik ooit had gedacht. Maar ook jouw site en blog doen me goed, nogmaals bedankt daarvoor!!
  groetjes J

  BeantwoordenVerwijderen