Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 3 december 2014

De terugkeer van de narcist


Narcisten staan erom bekend dat ze keer op keer een ingang willen vinden tot contact.
En er zijn mensen die daarop ingaan. Hoe komt dit?
 
Zelfs na een periode van maanden, soms zelfs jaren, zijn narcisten in staat om weer contact op te nemen alsof er niks gebeurd is. Dit heeft te maken met de narcistische voeding die ze nodig hebben.
 
Narcisten kunnen ineens weer een berichtje sturen met de tekst: Ondanks alles wat er gebeurd is, hoop ik dat het goed met je gaat. Ik zou het fijn vinden als je me iets laat weten. Of: Ik was nieuwsgierig hoe het met je gaat?
Zo’n berichtje kan je laten schrikken, maar ook verrassen. En hier schuilt voor veel slachtoffers een gevaar in. Zeker als er een lange periode verstreken is, zijn de heftige emoties verminderd en ben je mogelijk al los van de narcist. Dus denk je dat je het wel aankunt om een reactie terug te sturen. Want realiseer je, de meeste slachtoffers vinden het vervelend om te moeten negeren. Vooral als het je ex-partner of ouder als narcist betreft.
Dus we hebben de neiging om te gaan reageren. Alleen voor je het weet, zit je er weer middenin.
 
Dit maakt de dingen alleen maar erger.
De narcist voelt namelijk op dat moment dat hij of zij alles kan maken. Wij denken dat het contact zoeken oprechte betrokkenheid zou kunnen zijn, maar bedenk dat contact zoeken van de narcist, bedoeld is om te peilen of je nog vatbaar bent voor hem of haar en deze zo weer opnieuw de narcistische voeding kan genereren. Dit kan zelfs gebeuren terwijl de narcist alweer een nieuwe relatie heeft! Sterker nog, dit gebeurt vaak op deze manier.
 
Waarom doen ze dit?
 
Narcisten zijn verslaafd. Verslaafd aan de aandacht. Deze hebben ze nodig om hun "onechte zelf" in stand te houden. Met andere woorden, zonder aandacht kunnen ze zich leeg en waardeloos voelen. Dit is afhankelijk van de gradatie van narcisme.
Het is voor velen van ons onbegrijpelijk dat een narcist ongegeneerd contact kan opnemen alsof er niks gebeurd is. Zeker als je destijds in de cirkel van geweld terecht bent gekomen.

Wat houdt de cirkel van geweld in?
 
Er is een periode van rust in de relatie, de spanning begint zich langzaam op te bouwen, er komt een explosie wat zich uit in ruzies, beschuldigingen, woede, intimidatie, bedreigingen; emotioneel en/of lichamelijk geweld. Waarna de verzoening volgt: De narcist biedt excuses aan, of alles wordt verdraaid, jij hebt het uitgelokt etc., of het wordt ontkend, of de narcist zegt dat het niet zo erg is als hoe jij het doet voorkomen. Dan is er weer rust, de ruzies zijn "bijgelegd", het hele voorval wordt door jou vergeven en "vergeten" en de uitbarstingen blijven even uit. Totdat de spanning zich weer opstapelt. En dan begint het weer van voor af aan. Op deze manier ontstaat de cirkel van geweld en deze zal in heftigheid alleen maar toe gaan nemen.
 
Het contact wat de narcist na al die tijd met je opneemt, is dan dus ook niet gebaseerd op liefde of betrokkenheid, maar op de narcistische voeding, ook al verwarren we dit vaak met liefde.

Het contact is als een hengeltje uitgooien bedoeld. Kijken of je weer hapt en weer iemand bent die hem of haar kan voorzien in de narcistische behoefte. En er zijn regelmatig mensen die weer "happen".

Ook al heb je aan jezelf gewerkt, zijn je grenzen sterker geworden, contact gaan onderhouden of de relatie een nieuwe kans geven, is onverstandig. De narcist zal er namelijk alles aan doen om jou weer op dat punt te krijgen waar hij of zij je hebben wil. En je weet hoe dat was.

Daarom is het zo belangrijk om je te realiseren dat de narcist niet zal veranderen. Ook al zou hij willen veranderen, de drive om vanuit voeding te opereren is te groot.
Geef de narcist daarom geen enkele ingang, ook niet na lange tijd.
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

14 opmerkingen:

 1. Ik zit er nu midden in en vind het erg moeilijk. Slechts een paar weken is het over en uit en gisteren belde ze. Ik voelde me behoorlijk aan het terug groeien naar mezelf, ook mensen om me heen herkenden me weer. En nu ben ik weer een stap terug gezet. Het komt mij over als ze het erg moeilijk heeft, en dat raakt me omdat ze me tóch dierbaar is. Ik vind het zo "aandoenlijk" om te zien hoe ze spartelt met haar probleem. Ze heeft geen voeding meer en is dus ongelukkig. En ondanks dat ik alles heb gelezen, en ook weet wat te doen....heb ik toch de neiging om een klein beetje contact te houden. Gewoon als goede vrienden...moeilijk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heyy hoe gaat het intussen? Lukt het om een evenwicht te vinden. Vrij moedig van je. Ik hoop alleen dat het weer geen spel is. Je mag je zelfwaarde niet verliezen! Je bent goed zoals je bent, twijfel daar nooit aan. Door haar houding heb ik zoveel twijfels. Ik weet dat het niet goed is. Ik weet dat... Als je zin hebt om te sturen...

   Verwijderen
 2. Kunnen narcisten je weken negeren? Om vervolgens weer contact op te nemen. Hoort dit bij het spel (aandacht)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas wel! Maar jouw bericht is nu 6 maanden geleden geplaatst, hopelijk is het gestopt met contact zoeken.

   Verwijderen
  2. Zeer zeker weten. Na 2 a 3 maanden en zelfs soms na 2 jaar. Alles klopt spanningeopbouwen je blij en triggeren tot je kwaad word. Deze mensen zijn gewoon gek. Reageren op alles RAAR. In begin weet je t niet goed. Nu heb ik het spel door niet dat t me totaal niet meer raakt, maar heb er een soort immuunsysteem voor opgebouwd. Ik weet ondertussen HOE ik hem dat ook kan laten voelen. Wel gevaarlijk ga iet te ver. Ik weet dat ze nooit veranderen en altijd alles doen om er zelf beter van te worden. Ze hebben geen empathisch vermogen. Een zeer rare moraal.... willen je ook laten boven dat je alles uit vrije wil doet! Maar manoeuvreren je zo dat je geen weg op kunt en hun zin er komt. Afschuwelijke mensen.

   Verwijderen
 3. Ik zit er midden in gelukkig duurde de relatie n jaar maar toch wat een bak ellende heeft hij achtergelaten en nu nog...ik wordt overal zwart gemaakt hij pakt mij op mijn tekortkomingen hij probeert via via over mij te weten te komen, hij heeft een contact verbod en hij is heel erg boos daarover ik hou vol! Hij wou weten hoe het met mij gaat, en vind het erg jammer dat het over is hij wou met mij het leven door...ik wil die man nooit meer terug ..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik Weet niet zeker of hij narcisme heeft maar de overeenkomsten zijn er wel overduidelijk. Hij negeert me compleet ik ga stuk van binnen krijg mn spullen ook niet terug laat staan dat ik de sleutel van mn huis terug krijg. Gister stond ik nog bij hem voor de deur om mn spullen op te halen gues ik was maar een domme idioot en wat kwam ik in godsnaam doen. Zonder te bellen of een berichtje sturen ik voelde me ineens heel klein worden en ben maar om gedraaid zonder spullen. Hij blijft volhouden dat het allemaal mijn schuld is dat de liefde er niet meer is al heb ik werkelijk alles voor hem gedaan heb amper tot geen contact meer met mn familie dat is ook door hem, Maar topje van de ijsberg komt nog hij heeft sex gehad met mn moeder ja hoe dom en slecht is dat. Helaas kan ik het hier met niemand over hebben ik bespaar me zelf nog meer verdriet en ruzie's, we zijn nu al enige tijd uit elkaar maar het is moeilijk om hem constant te zien lopen en me te negeren. Hij ontkent natuurlijk alles maar het keiharde bewijs stond gewoon in zn telefoon hoe fijn ze het wel niet hadden. Gekken en dat te bedenken dat mn vader me niet gelooft dat die nog bij dat mens in bed wil liggen erg slecht dat heeft dus de vader en dochter band compleet naar de klote geholpen. Ik hoop dat er een dag komt dat ik mn spullen kan ophalen en dat het dan ook werkelijk klaar is want ik kan zo gewoon niet verder met mn leven. Veel over zelf moord na gedacht wetende dat het niets zal oplossen en mn leven daar nog teveel voor voorstelt. Ik ga dan wel kapot maar kom er vast nog wel eerst maar eens kijken hoe ik mn leven werkelijk moet gaan oppakken kilo's vliegen er af wat niet goed is en wat mensen wel zien maar als die mensen nou werkelijk wisten wat er door mij heen gaat. of wat er werkelijk gebeurt is zal dat al een hoop schelen maar krijg het er gewoon weg niet uit. niet uit mn eigen mond

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo erg om je verhaal te lezen. Mag ik zeggen dat je mama precies niet van de slimste is om met hem, ook al was hij niet gek, de lakens te delen. Bizar als moeder... Ik hoop dat het intussen goed gaat met je. Dat je vader opnieuw naar je wil luisteren. Niet gemakkelijk. Vrij moedig van je om je zo sterk te houden. Groetjes

   Verwijderen
 5. zeker heftig die verhalen. Maar tegen narcisme is niks te doen. Het zijn ego trippers die alleen met zichzelf bezig zijn. Ze vinden zichzelf perfecte mensen. Ze maken nooit fouten en zolang ze nog wat aan je hebben wordt je nog niet bij de vuilnis gezet..Het zijn zeer negatief denkende mensen. Wat je het beste kan doen weet ik niet.. Maar het meest logische is dat je die mensen laat voor wat ze zijn. Liefde bezitten ze niet dus dat kunnen ze ook niet geven.. Ze denken dat liefde kopen van mensen is... Maar dat doen ze voor de positieve aandacht van de mensen. Ze willen zo graag goed voor de dag komen naar de buitenwereld toe en vaak lukt dat natuurlijk. Ze liegen bedriegen gaan vreemd. Kunnen zelf niets verzinnen dus praten anderen na. Verdraaien alles etc etc. Ze kunnen je krenken en vernederen tot aan het bot.. Maar dat gebeurt alleen als je van ze houd..of wat van ze aantrek. Want mensen wat kunnen narcisten je nog maken als je niks om ze geeft. Niets dus.. Dan lach je ze in hun kinderlijke gezicht uit. Ze kunnen je dan niet meer raken. Helaas zijn wij niet narcistische mensen anders en wij hebben geleerd te delen en lief te hebben..Deel niets met die narcisten. We moeten ons geen slachtoffer voelen. We zijn mensen met een sterke persoonlijkheid. En moeten zonder gevoel van liefde uit zo een relatie stappen. Niet meer achterom kijken naar dat nare walchelijke persoon. Ze totaal negeren is het beste en beslist zo snel mogenlijk bij ze weg gaan. Ik wens iedereen het aller beste ...en veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jaren tegen narcistische vriendin gestreden Toen ik het contact met haar verbrak storten ze zich op mijn man, die zich compleet in liet palmen en met de tijd steeds meer veranderde. Ze zou ons kost wat het kost uit elkaar krijgen. Mijn man kon ik steeds minder bereiken... en het lukte haar... We zijn uit elkaar...
  Of ze samen verder gaan is nog niet duidelijk..
  Maar wat weet die vrouw veel kapot te maken... kan er een boek over schrijven...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een emotionele verhalen.
  Ons verhaal is ook niet mis,
  Wij zijn slachtoffers van narsisme en borderline .
  We weten niet wat we mee maken....ongelooflijk.
  Onze zoon had zijn vrouw naar de keel gevlogen en tegen de muur geduwd in zijn boze bui
  Hij heeft haar ook een keer flink bij de arm gepakt met blauwe plek als gevolg.
  Daar kwam ze mee naar mij toe 1.5 jaar geleden.
  Ik schrok maar was niet verbaasd en dat zei ik haar ook.
  Hij heeft een super kort lontje en je moet het altijd goed vinden wat hij jn doet en hoe hij denkt .
  Ga niet tegen hem in wandt hij wordt boos en scheld je helemaal de grond in.
  Met t deze man is niet een normaal gesprek te voeren hij verdraaid dingen en het is altijd de schuld van iemand anders.
  Wij hebben in het verleden al zoveel problemen gehad en gek genoeg lag de schuld bij een ander.
  Wij hebben m altijd geholpen om hem weer uit de problemen te krijgen en dat lukten ook altijd.
  Nu denken wij hoe stom hebben we kunnen zijn .
  Nadat ik 1.5 jaar alleen maar problemen heb moeten aanhoren
  van onze schoondochter was ik het zat.
  Van onze zoon hoorde wij dat zij de schuldige was en van haar dat hij de schuldige was.
  Empathie was er totaal niet van onze zoon en praten kan hij ook niet alleen maar schreeuwen en kwaad worden en het is nooit zijn fout.
  Onze schoondochter heeft borderline nou lekker stel samen.
  Daar zijn we nu ook nu ook achter.
  Omdat er zoveel idiote dingen gebeurde en niemand schuld bekende ben ik gaan uit spitten wat er aan de hand is omdat dit niet waar kon zijn.
  Onze schoondochter loopt al bij de psycholoog. ...behandeling borderliner.
  Onze zoon daar integen. ...die wil geen hulp zegt zijn vrouw.
  Er is ook een kleinkind in het spel. ...Zo noem ik het maar wandt het is echt machtspel.
  Ons kleinkind is ons afgenomen omdat ik met mijn schoondochter heb gesproken Hoe wij over onze zoon denken en hoe hij is.
  Mooi vanaf de buitenkant charmant spontaan ja ja ..dat denken ze.
  Wij weten beter het is een super moeilijk mannetje die het altijd wil zoals hij denkt zonet dan is er herrie in de tent.
  Onze zoon wilde een vechtscheiding maken en dacht dat hij wel weer Hulp zou krijgen van ons wat hij ook gevraagd heeft .
  Dit spel ging mooi niet door .
  Wij hebben onze schoondochter gewaarschuwd voor zijn machtspel.
  Hij is nu boos omdat wij hem niet meer gaan helpen
  We hebben het contact verbroken om de vele problemen die hij veroorzaakt en ons daarbij in wil zetten en ook altijd gedaan heeft.
  Maar we hebben m door
  Het is nu 3 maanden stil en zijn vrouw mag ook niet onze kant op, ....wat ze zelf wel wilde.
  Er is heel veel kapot gemaakt en je weet niet meer wat echt is er is zo verschrikkelijk veel gezegt en gebeurt.
  Het is teveel om alles te berichten.
  Alle symptomen kloppen gewoon helemaal bij allebei.
  Dit is niet te winnen maar je gaat er kapot aan.
  Iedereen succes met alles en laten we hopen dat er meer media aandacht voor komt....is hard nodig .


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verschrikkelijk.

   Mijn ex was net zo. Voor mij is hij ook getrouwd geweest met een dame met borderline.
   Ze zoeken elkaar altijd op... (ik heb geen borderline maar werk zorg gerelateerd)
   Ik dacht meneer wel even te 'redden'. Het heeft erin geresulteerd dat de zoon van deze twee uit huis geplaatst is... En ja door mij.
   Heb ik er spijt van? Absoluut niet. Het ventje had al 9 jaar ellende meegemaakt.
   Zal geen details geven hier over. Maar een geweld(dig) gezin was dat....

   Meneer de narcist en mevrouw borderline.... Aangenaam.

   Overigens zelf een flinke klap aan de narcist overgehouden... Maarja welk slachtoffer niet.
   Sterk blijven en grenzen houden.... is the only way!

   Verwijderen
 8. MISTER X

  Ik kom maar slecht van hem af.
  Ik ben me zeer bewust van het feit dat ik zelf steeds weer terug ga naar de man die mij kapot maakt.
  Van mijn kant is het houden van oprecht terwijl ik weet dat mij onrecht aangedaan wordt.

  Aan alle kanten ben ik continu gecontroleerd. Op social media helemaal uitgeplozen van a tot zo tot aan de kilometer stand van mijn auto opnemen. Zelfs onder mijn naam op een dating site gaan zitten of er bekende tussen zaten. Vervolgens kreeg ik bizar genoeg beschuldigingen dat ik vreemd zou gaan.

  De Schreeuwpartijen werden heftiger en gingen over op fysieke acties. Helaas heb ik mij meerdere keren laten verleiden om meneer tikken en de nodige schreeuwpartijen terug te geven.

  Voor van alles en nog wat wordt je uitgemaakt en vervolgens komt er een excuus en moet je het maar accepteren omdat meneer aangeeft dat hij het allemaal niet meent en zijn woede niet in kan houden dus je dan maar beledigd.

  Je krijgt foto's van andere vrouwen toegestuurd dat dat de tussendoortjes zijn en dat ze veel lekkerder in bed zijn dan jij...
  Dit is nog maar 10% van de beledigingen.

  Je hebt in het begin van de relatie mooie droombeeld gehad samen en uiteraard wat beloftes gedaan... In de toekomst kunnen we wel zus of zo als alles goed gaat.
  Volgens mister x gaat alles goed en heb ik mij niet aan mijn 'leuke' beloftes gehouden.

  En ja, ik sta op instorten en weet dat hij het veroorzaakt.

  Ik ben altijd fanatiek sporter geweest. Ook daarin werd ik geremd. Eigenlijk ongemerkt toen ik hem leerde kennen. Ga je nou alweer sporten, hoeft toch niet je kan toch liever bij mij zijn. Je houdt toch van me. Is toch gezellig samen.

  Vandaag is hopenlijk de dag die mij het licht laat zien.
  Ik kreeg weer een foto van een andere vrouw toegestuurd met aardig wat verwensingen (ziektes) erbij die ik hier niet zal herhalen.

  Ik ben vanavond weer naar de sportschool gegaan (dat stond even stil) en hoop dat ik mijzelf hier weer in terug kan vinden.

  Mister X heeft voor mij helaas een hele hoop verziekt.
  Hoe kun je ooit nog iemand vertrouwen....

  BeantwoordenVerwijderen