Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

woensdag 19 november 2014

Een narcistische ouder

Er zijn veel kinderen, jong en oud, die gebukt gaan onder terreur van hun narcistische vader of moeder. En in sommige gevallen zelfs bij beide ouders. Dit heeft ernstige gevolgen voor het kind. Het kan betekenen dat een kind een beschadigd zelfbeeld ontwikkelt en in enkele gevallen ook een narcist wordt. 
 
Hoe komt dit?
 
Wat een narcistische ouder doet, is vergelijkbaar met narcistisch misbruik in een relatie, met één verschil dat het kind nog geen eigen "Ik" heeft ontwikkeld. Juist door een goede balans tussen complimenteren, bevestigen en aandacht geven, moet er ook ruimte zijn voor het kind in ontwikkeling naar zijn of haar volwassenheid, om fouten te (mogen) maken en te mogen zijn zoals hij of zij is. Het kind moet ervaren, dat je van fouten maken wijzer wordt en leren een eigen identiteit op te bouwen. Dit is van groot belang als je later volwassen bent, want juist door een gezonde dosis eigenwaarde, leer je voor jezelf op te komen, je uit te spreken, grenzen aan te geven en beschik je over een gezond zelfvertrouwen. Als je echter met een narcistische ouder te maken hebt, is dit verre van het geval. Je kunt het nooit goed genoeg doen. Doe je A, moet het B zijn en doe je dan B, moet het toch weer A zijn. Er hoeft maar iets mis te gaan wat hen niet zint, of de omgeving heeft het te verduren. Er wordt afgereageerd op de omgeving en dit kan dagen duren. Een narcistische ouder is een onveilige ouder, want je weet nooit wanneer de stemming omslaat en dat kan ieder moment van de dag gebeuren. Er wordt ook in deze relatie dus veel ontregeld en gemanipuleerd. Je kunt voor van alles en nog wat worden uitgemaakt en deze ouders zullen er onvoldoende voor je zijn. Ook hier geldt weer: Het draait om hen. Niet om jou. Wanneer je dus met een narcistische ouder te maken hebt, zie je dat het kind van deze ouder vaak op latere leeftijd problemen gaat krijgen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:
Bijvoorbeeld door op de "verkeerde" man of vrouw te vallen. Dit betreft niet alleen relaties, maar ook contacten in vriendschappen en op de werkvloer. Hoe komt dit?
 
We hebben allemaal verschillende "delen" in ons, waaronder ook ons "kinddeel". Dit deel is juist in de opvoeding met de narcist als ouder, beschadigd geraakt. Dit deel in ons roept ook op latere leeftijd onbewust om aandacht en zorg om hersteld te worden. En hoe kan dat in de optiek van ons onbewuste opgelost worden? Door het hele verhaal opnieuw te doorleven, maar ditmaal met onze partner. Datgene wat in de schaduw ligt, moet in het bewustzijn worden gebracht. Dit houdt in dat we alle bevestiging, aandacht en gevoel voor eigenwaarde die we in onze kindertijd hebben moeten ontberen, nu via onze partner alsnog  proberen te krijgen.
 
En welke kenmerken moet deze partner dan hebben? Juist, die van onze narcistische ouder. Dit betekent dus dat je vaak ziet dat mensen die een narcist als ouder hebben of hebben gehad, ook onbewust een partner uitzoeken die narcistisch is. En juist de bevestiging, aandacht en eindelijk de ruimte om te kunnen zijn die je bent, zal ook bij deze partner ontbreken. Want deze "foute" metgezel zal je eigenwaarde weer doen afbrokkelen.
Je zit dus als het ware in een vicieuze cirkel.
 
De andere kant van de medaille is, dat een narcist als partner je in eerste instantie de hemel inprijst. En dat betekent voor jou als kind van een narcistische ouder dat je hier extra gevoelig voor bent. Dit is namelijk precies datgene wat je altijd hebt moeten missen en nu komt deze man of vrouw voorbij en die geeft je dat! Dit kan er voor zorgen dat je in eerste instantie de alarmsignalen niet doorhebt of ziet. Je hebt als het ware een mist voor je ogen gekregen door de mooie woorden en eindelijk iemand die jou wel ziet zoals je bent. Denk je. 
Dan blijkt dit een "foute" partner, die je nog meer bevestigt in je lage gevoel voor eigenwaarde.
 
 
Hoe kun je deze cirkel doorbreken?
Het is dus erg belangrijk om aan jezelf te werken en zelfonderzoek te doen. Wat maakt het dat je op "foute" mannen of vrouwen valt? Hoe kan je het verleden met jouw narcistische vader of moeder helen? Dit zijn zaken die onder andere aan bod komen in coaching. Realiseer je, we zijn allemaal kinderen van onze ouders en als kind wil je graag de erkenning van je ouders. Je wilt gezien worden, zelfs als je 65 bent. Je blijft per slot van rekening hun kind. Juist daarom is het goed om aan je"zelf" te werken, want je zult van je narcistische ouder nooit volledige erkenning krijgen. En als die erkenning er is, is het van tijdelijke aard. Op mijn website ga ik dieper in op de narcistische ouder, want hier is nog veel meer over te vertellen en ook dit is een onderwerp wat aandacht verdient. Een relatie met een narcistische ouder is niet eenvoudig en kan je veel verdriet doen en een eigen identiteit ontnemen.
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

22 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven Charlotte! En zo waar jammer genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Yolanda,

   Dank je wel voor je reactie. Inderdaad is het helaas herkenbaar voor veel mensen die kind zijn van een narcistische ouder of ouders. Als je er over wilt praten, kun je altijd contact met me opnemen.

   Verwijderen
  2. Mijn zoon is onlangs overleden door een relatie met een narciste hij had de moed niet om te vertrekken en ook om de kinderen. Jammer!

   Verwijderen
  3. Helaas is mijn zoon overleden door een relatie met een narciste, hij had de moed niet meer om te vertrekken ook om de kinderen

   Verwijderen
 2. Helaas hier een narcistische ex en vader van mijn zoontje.
  Ik ben er uit gestapt, helaas mijn zoontje van 1,5 niet.... hoop dat ik de schade die aan hem al gedaan is beter kan maken en dat ik de schade die nog komen gaat kan beperken.....

  Hele mooie site, heb het al aan een hoop mensen aanbevolen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,

   Dank je wel voor je reactie. Wat erg voor je zoontje. Er zijn veel kinderen die ook de dupe zijn van narcistisch misbruik. Een onderwerp wat ook veel aandacht verdient!

   Lieve groet, Charlotte

   Verwijderen
  2. Beste Charlotte en Anoniem
   Ook ik heb een zoontje van 1,5 met een narcist en ik ben toen mijn zoontje 4 maanden was uit die relatie gestapt. Het contact met zijn vader sta ik toe, maar slechts voor een paar uren per week. Dwz hij gaat nu ongeveer 2 tot max 4 uren per week naar zijn vader en zijn vader komt hem soms thuis opzoeken, maar dan ben ik er altijd bij. Ik ben niet van plan dit patroon aan te passen. Ik vraag me alleen af of ik genoeg doe om hem te beschermen en wat ik nog meer kan doen. Ik zou het fijn vinden om tips te krijgen van andere ouders hoe ze dat aanpakken.

   Verwijderen
 3. Helen van de band met een narcistische ouder d.m.v. erkenning was inderdaad onmogelijk. Tot deze ging dementeren. Eerst agressief werd en dus erger. Maar verder in de dementie zo zachtaardig werd als maar kon. Dankbaar en blij, lief en aanhankelijk. Alles dat er nooit was geweest. Het wonder voltrok zich een halfjaar lang. We hebben in liefde afscheid kunnen nemen bij het overlijden en de cirkel is dus voor mij toch rond gekomen. Met dank aan de natuur die ingreep..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,

   Dank je wel voor je reactie. Wat bijzonder om te horen dat jullie op deze liefdevolle manier toch "uit elkaar" hebben kunnen gaan. Bedankt voor het delen.

   Lieve groet, Charlotte

   Verwijderen
  2. Heel bijzonder dit te lezen. Ook mooi dat jij het kan accepteren en tot liefdevol afscheid kon komen.

   Verwijderen
 4. Wat een mooie site. Alles wat hier staat klopt. Het beste wat je kunt doen is breken met de narcistische ouder. Heb ik ook gedaan met mijn vader. Ze houden toch niet van je en ze zijn echt levensgevaarlijk. Mijn man heeft een narcistische moeder. Hij was een echte pleaser. Zij is echt vreselijk. Mijn man is in een behoorlijke crisis terecht gekomen hierdoor. Kreeg woede aanvallen, projecteerde alle slechte eigenschappen van zijn moeder op mij. Logisch misschien, want met haar valt niet te praten en ik sta het dichts bij hem. Hij heeft hier maanden staan gillen dat ik alleen maar kritiek had op hem, dat ik hem nooit had willen hebben, dat ik alles van mijn bord schuif en dat hij het nooit goed deed. En nog veel meer. En om top of it kwam hij met een wildvreemde vrouw aan zetten, die werkelijk alles vertegenwoordigd waar hij een hekel aan heeft en het tegenovergestelde is van mij. Ik vermoed ook een narcist of een borderliner. Ik heb iig gehoord dat zij in haar dorp de sloerie wordt genoemd en knettergek is.
  Mijn man heeft ook gezegd dat hij dit niet wil doen, maar dat hij dit moest doen omdat hij anders niet verder kon met leven. Volkomen onbewust dus. Ik heb zijn hele jeugdtrauma drie jaar lang voorbij zien komen, dus het geheim van de familie en alles waar nooit over mocht worden gepraat is via mijn man naar buitengekomen. Zo zie je hoe onvoorstelbaar ongezond deze narcissen zijn en welke schade ze na jaren nog kunnen aanrichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn dochter van 14 is helemaal idolaat van haar narcistische vader. Hij is na de scheiding toen ze een jaar of 8 was ruim 3 jaar uit haar leven geweest, toen weer aan haar gaan trekken, er weer even uit geweest, weer gaan trekken, omgangs verbod gehad en toen is ze op 13 jarige leeftijd zelf weer contact gaan zoeken omdat ze een zusje heeft gekregen. ik laat haar nu maar weer naar hem toe gaan omdat haar thuis houden een monster van een kind opleverd. Doodeng vind ik het, maar besef me ook dat ik haar niet tegen alles kan beschermen. Vroeg of laat laat hij het weer afweten en dat zal ik er zijn om haar weer op te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi anoniem,

   Hier het zelfde. Mijn oudste dochter van 14 wil hem gelukkig niet meer zien. Maar de schade is nu al goed te bemerken. En wellicht ook mede omdat haar oma, mijn moeder ook een narcist is. voor mij vallen nu de stukjes op hun plaats.
   Ook mijn dochter is af en toe een monster.. wat weer voor heel veel opschudding binnen ons gezin zorgt.
   Je moet roeien met de riemen die je hebt. Een oplossing is er niet.

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank voor je verhelderende blogs Charlotte. Ik herken het zo, maar dan bij mijn partner. Hij heeft in zijn jeugd te maken gehad met fysiek misbruik door beide ouders en in ieder geval een narcistische moeder. Hij is ontzettend lief en gevoelig. Tegelijkertijd heeft hij soms gedragingen, pijnlijk naar mij, waarvan hij de consequenties niet overziet. Ook als we het er naderhand over hebben, vindt hij mijn verdriet erg, maar hij snapt het niet. Geeft ook zelf aan dat hij een stuk inlevingsvermogen mist. Of hij schiet direct in de weerstand en wordt heel erg boos. Lastig, voor mij, om de balans te vinden. Enerzijds wil ik begrip hebben/tonen naar hem want ik snap dat zijn gedragingen overlevingsmechanismen zijn van vroeger. In relaties met andere vrouwen herhaalde dat patroon zich, hebben hem slecht behandeld. Moet waanzinnig moeilijk zijn voor hem om anderen te vertrouwen, dichtbij te laten. Anderzijds ben ik bang dat ik mijn eigen grenzen niet genoeg in de gaten hou.

  We zijn sinds kort in relatietherapie. Hopelijk krijgen we daarin wat tools mee waar we wat mee kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik ga weg bij mijn vriend die lijdt aan een verborgen narcisme. Alle kwartjes vallen. Ik maak me alleen enorm veel zorgen om mijn dochtertje die net 1 jaar is geworden. Wat heeft ze ervan mee gekregen, alle spanningen, ruzies. En wat komt er allemaal in de toekomst met bezoekregelingen, hoe beschadigd is ze nu al, wat kan ik hieraan doen en voorkomen?? thanks alvast voor je antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg herkenbaar inderdaad! Na 35 jaar ben ik er eindelijk achter wat er in onze familie allemaal mis ging. Ik heb een narcistische moeder die ervoor gezorgd heeft dat ik door de hele familie als zwart schaap gezien werd. Ik kon nooit iets goed doen en kreeg overal de schuld van. Regelmatig door mijn moeder in elkaar geslagen en gestraft om de kleinste dingen. Ongelofelijk hoe lang ik in de mist gehouden ben en aan mijzelf getwijfeld heb. Mijn oudste zus is ook narcist en doet gezellig mee. Mijn moeder komt uit een groot gezin waarbij elk kind narcist is geworden, behalve een oom waarmee ik recentelijk gesproken heb. Nu wij wat ouder zijn zie ik ook de schade bij mijn neven en nichten. Echt ongelofelijk hoe veel schade deze familie aanricht. Daarnaast kunnen ze elkaars bloed wel drinken maar blijven toch bij elkaar. Lijkt soms wel een enge sekte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi . Na 27 jaar viel bij mij het kwartje. Ik wist altijd wel dat ons gezin anders was. Ieder gezinslid had nl afwijkend gedrag. De buitenwereld kreeg niet zoveel mee want daar werd wel voor gezorgd of geëist. Ondanks alle situaties probeerde ik t goede te zien in elk. Vooral degene die de meeste aandacht opeiste. Mijn wereld werd steeds maar kleiner. Onbewust na vele jaren. Maakte me niet uit als ik maar me best had gedaan want als ik iets teveel aandacht aan mn eigen leven gaf dan werd me dat via een sluipweg in Dank afgenomen. Ik voelde me vaak schuldig. Andere gezinsleden hadden t ook niet makkelijk. 1 is zelfs overleden mede aan de gevolgen van. Het zwarte schaap die zich afzonderde en vaak onder heet vuur stond. Een afschuwelijke periode want moeders kreeg t nog meer te verduren. Deze periode wat volgde heeft mijn leven getekend. Naast alle dagelijkse situaties vond ik het zo zielig voor mijn moeder . Ik heb er alles geprobeerd om de pijn weg te nemen. Dat hielp maar viel toch zwaar ondanks dat als mijn plicht voelde. Ik spaarde mijn energie dmv mijn leven te isoleren en de tijd in mijn ouders te stoppen. Niet wetende dat mijn vader narsist was werd mij wel duidelijk dat ik een hoog gevoelig persoon was. Mijn gedrag. Mijn gevoel. Precies zoals bij HPS staat omschreven. De situaties voelde ik aan en ik kon t soort van oplossen. Mijn vader was daar gewoonweg niet geschikt voor. Fijn. Als kind de wijste moeten zijn omdat t anders van kwaad tot erger ging. Dit werd op Den duur ook echt verwacht via de bekende sluip weg manier. En deed t graag omdat ik mijn moeder de pijnlijke woorden wou besparen .ze uitte vaak na mij dat ze niet meer aan kon dat ze dood wou. Deze momenten waren killing. Ondertussen was er een situatie gaande die ik nog steeds niet goed onder woorden kan uiten. Situatie ouders uit elkaar want pa trapt in een jongere mooiere vrouw wat ik eigenlijk als positief ervaarde. Want Met mijn moeder gaat t beter ondanks de 'wonden'. Wanneer ze alleen woont heeft ze t moeilijk maar spreekt niet meer over doodwens. Dit Vond ik zo fijn dat ik daar zo goed mogelijk ondersteunde want ze was eenzaam alleen. Pa weg. Zoon dood. Dochter 2 uur verder verhuist. Mijn vader krijgt dus nieuwe relatie en is blij met zijn keus... normaliter ben je boos als je pa je moeder achterlaat voor een jonge mooie vrouw.. ik was al blij dat t rustig was.. van korte duur.. Met 2 nieuwe kinderen. En nieuwe situaties. Hij heeft veel tegenslag in leven op dat moment t. De manier hoe hun nu leven dat is niet menselijk. Buitenwereld mag niets meekrijgen en vriendin handelt naar zijn wensen. Toch klopt ze bij mij aan . Hoe toepasselijk?? In de hoop dat ik haar begrijp en kan helpen want ze kan zit helemaal in zijn macht. Ik wil dit niet want dacht dat ik net achter de rug had en wil aan mezelf werken. Vind t wel zielig maar ze is mede bij hem gekomen omdat me pa het financieel goed voor elkaar had. De gevolgen: Vermijd drukke bezigheden simpelweg om mijn hoofd leeg te houden. Drukke momenten heb ik dagen lang last van. Zie volgend reactie

   Verwijderen
  2. De gevolgen: Vermijd drukke bezigheden simpelweg om mijn hoofd leeg te houden. Drukke momenten heb ik dagen lang last van. Vaak oog ik als stil en afwezig. Omdat ik ondertussen 2 uur verder ben verhuist valt dat niet op want de mensen kennen me niet anders. Trouwens die paar mensen want ik zit veel thuis. Ik ben vaak moe. Spreek niets uit in mijn nieuwe omgeving want wil positief zijn en niet negatief. Daarnaast zit niemand op een nieuw contact met problemen te wachten. Bang voor onbegrip. Me vader wilt graag dat ik vaak langs kom want anders faal ik als dochter (niet letterlijk gezegd maar vele hints) hij toont t niet maar oogt depressief en eist veel aandacht want het zit hem allemaal niet mee. speelt slachtoffer. Omdat ik er voor me moeder wil zijn rij ik nog elke week Naar andere kant van t land. 5 uur rijden en elke keer een tank. Gelijk pak ik mijn vader mee want die woont daar ook en ik woon niet om de hoek. Toon me goede kant. S t punt om t contact te verbreken en de gevolgen op me te nemen want ik ben daar bang voor. Ik kan t simpelweg niet aanzien Hoe 2 peuters weg kruipen en niet kunnen handelen de agressieve houding van mijn vader. Heb geprobeerd maar hun bijstaan lukt me niet. De situaties kan ik niet sussen. Waar ik vroeger goed voor was word ik nu afgekraakt.. dit was ook t moment van besef dat mijn vader narsistisch is. En dat hij levens vormt. Ik heb t zelf gezien en ervaren. Simpelweg toekijken kan ik niet hoe de 2 nog schone Leventje word gevormd. ik weet dat me vader het niet kan plaatsen als ik de zoveelste tegenslag word wanneer ik contact verbreek. ik heb bijna elke nacht dromen. Nachtmerries noem ik t niet want ze zijn normaal geworden voor me. Ik droom zowat elke nacht over de dood. De nachtmerrie is als t werkelijkheid word. Want als ik wakker word weet ik het is niet waar daarom zeg ik geen nachtmerrie ik droomde want praktijk is enger.. Elke dag probeer ik zo fit momenlijk voor de dag te komen maar vaak werkt me lichaam en hoofd niet mee. Nieuwe ondernemingen geven me vaak een vol hoofd. Ik denk veel te veel na bij wat dan ook. Ik heb een hele fijne relatie en een schat van een zoon daarom de verhuizing.. ik wil verder maar merk dat als ik terug evalueer dat er geen Schot in zit..stiekem geniet ik van de rust en blijft me hoofd een beetje leeg als ik zo bij huis leef. Wil mijn aandacht in mijn lieve kind steken en mijn lieve vriend. Elke keer ben ik kapot als ik naar twente ben geweest en had ze zo graag meer willen geven omdat zij t wel verdienen. Zit in een vicieuze circel want het is en blijft me vader maw die kan ik negeren. Sta vast op dit punt. Kon t niet korter samenvatten. Er is zooooveel.

   Verwijderen
 10. Ik zit even met het volgende. Helaas ben ik zelf ervaringsdeskundige wat betreft narcisme. Zowel m'n moeder, ex-schoonmoeder en m'n inmiddels ex-man zijn narcisten. Nu heeft m'n zoon het "geluk"dat zijn schoonmoeder ook een narcist is. Hij heeft het inmiddels in de gaten, maar zijn vriendin is nog zoekende. Ze weet dat haar moeder erg vreemde dingen uithaalt en haar manipuleert. Zelf zie ik heel goed hoe ze is en het doet me vreselijk pijn om dit aan te moeten zien. Hoe kan ik haar hiermee helpen. Moet ik haar gewoonweg zeggen wat ik zie, of moet ik haar artikelen laten lezen hierover zodat ze zelf tot de conclusie komt?
  Uit ervaring weet ik ook dat mensen je vaak niet geloven als je ze er op wijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb pas gebroken met mijn moeder. Zij wilde verhuizen liefst zover weg mogelijk naar Gelderland. Ik heb een woning voor haar gevonden na jaren wekelijks reageren en veel brieven is het gelukt. Inmiddels is zij oma maar heeft nooit naar haar kleinkind omgekeken. Af en toe wat cadeautjes maar echt affectie toonde zij nooit. Toen zij vertrok zei ze nog jullie moeten maar komen ik reis niet,en neem geen internet. Nu woont zij 100 km verder weg. Echter nu zend zij haast wekelijks geld naar haar kleinkind. Ik heb al enkele keren verzocht dit niet te doen. Ook heb ik haar brieven gezonden met vragen over vroeger> waarom ze zo was, als ik iets wilde moest ik het kopen een ander kreeg het gratis keer op keer. Ik werd altijd geslagen en beledigd. Mijn erfenis heeft zij geincasseerd 20.000 omdat opa haar vertrouwde. Naakt voor mijn partner verschijnen of je doos per ongeluk scheren met medeweten dat schoonzoon het kan zien. Haar nep borsten laten zien. Maar vooral alle sadisme die zij uitvoerde. Nu beantwoord zij dus mijn brieven niet, en ze zwijgt mij dood alsof ik niet besta. Ik heb alleen maar dingen gevraagd en ook indien zij oprecht berouw heeft dat ik dan wellicht de deur open zet. Ik heb mijn hele leven haar puinzooi letterlijk moeten opruimen. Ik ben nu 46 en wil het niet meer. Iedereen is altijd zo lief en goed behalve ik haar eigen vlees en bloed. Nu ze zend kaarten met geld naar kleinkind van 7, met teksten ik mis je hou van je etc. Terwijl toen ze vlakbij woonde nauwelijks interesse toonde. Toen ik jong was stuurde ze mij ook kaarten met teksten als hoer smeerlap etc. Gisteren heb ik de kaart afzender retour gezonden met erbij geschreven ik wil niet meer dat je nog contact opneemt. Inmiddels heb ik telefoon terreur en vermoed dat zij het is. Ik ben best angstig dat zij mijn kind ontvoerd want zij kan tot alles in staat zijn. Toen ik kind was heeft ze mij pogen de killen haar zus heeft dit voorkomen en trok haar van mij af. Uit het raam gehangen regelmatig moest ik langs de ehbo want dat was ik 'gevallen'. Er is nog veel meer maar niemand geloofd dat iemand echt zo kan handelen. Ik wil alleen ons kind beschermen want nu poogt ze haar te paaien met geld en straks als zij groot is heeft zij daar hele andere bedoelingen mee. Welke zeg ik liever niet. Ik ben overlever uit een horror en heb spijt dat ik er elke keer weer intrapte. Ze was zo zielig dacht ik steeds. maar die zogenaamd zielepoot zei 4 jaar geleden toen ik voor mijn leven vocht(pancreas) was je maar dood. Ik heb nog tijdens mijn ziektebed via de rechtbank het vaderschap geregeld want hij was niet erkend tijdens de zwangerschap. Na mijn I.C. opname erna direct gehuwd met de vader van ons kind omdat als het mis zou gaan zij haar kleinkind volgens de wet zou krijgen ook al was het geregeld ik wilde zekerheid dat er gene mazen in de wet waren. Ik ervaar mijn moeder als een monster een loeder die letterlijk over lijken gaat. Je kunt best geestelijk ziek zijn maar dan moet je je laten helpen. En nu sinds kort zie ik pas in dat het bewust is! haar kleinkind bombarderen met kaarten die lief zijn en mij doodzwijgen, geen gehoor op vragen/brieven/verzoeken. Als of ik echt niet besta. Mijn man negeerd zwijgt ze ook dood maar hij heeft wel 17 jaar lang voor haar klaar gestaan. Ze had fotos van familie leden staan maar niet van mij of mijn man. Van iedereen behalve ons. Ik ga stoppen ik schrijf warrig maar zo voel ik mij ook.Je gaat bijna denken dat het aan jezelf ligt daar is de narcist zo goed in.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op de eerste plaats mijn complimenten voor de kwaliteit van deze webstek. Ik heb verder een vorm van autisme. Ik heb vooral een tragere hersenfunctie. In mijn geval is mijn autisme de inzet van de familieomstandigheden. In feite heeft mijn verhaal daarmee een dubbele dimensie. De houding van mijn overleden moeder t.o.v. mijn autisme was dubbelslachtig. Aan de ene kant werd ik daarom tegengewerkt in het maken van mijn eigen keuzes en op mijn weg naar zelfstandigheid; aan de andere kant werd er bewust geen rekening mee gehouden omdat het middels therapie veranderbaar zou zijn. Depressies en eetstoornissen waren daar lang geleden het gevolg van. Ik verloor letterlijk mijzelf, dat dit gebeurde merkte ik stelselmatig te laat, als het kwaad al was geschied. Mijn gevoel schakelt zichzelf juist uit en daarvan krijg ik geen innerlijk signaal. Voor de buitenwereld leek ik zo de onhandelbare en mijn moeder kon naar iedereen mooi weer spelen. In de Bijbel staat bovendien dat je je ouders dient te eren en daar werd ik dan ook doorgaans op aangesproken. Zodra ik vertel over mijn autisme volgt niet zelden daarop de vraag naar mijn familie. Familie wordt extra belangrijk geacht indien je ergens een makke in hebt. Blijkt deze relatie niet goed, dan wordt uitsluitend daarop doorgevraagd en doet wie ik verder ben en wat ik doe opeens in het geheel niet meer ter zake, zoals bij het zoeken naar een partner. Om discriminatie van mensen met een handicap of chronische ziekte heb ik mij langere tijd druk gemaakt middels een politieke werkgroep. Ik wist dat ik gediscrimineerd werd vanwege mijn makke, maar dat ik daarin juridisch geen been had om op te staan. Dat mijn moeder een veel ernstiger stoornis had dan mijn eigen autisme was me in die jaren volledig onbekend. Het verschijnen van "Destructieve relaties op de schop" van Vedisch psycholoog Jan Storms in 2010 verschafte mij daarin voor het eerst duidelijkheid. Vooral de meditatie die hij o.a. mij, heeft bijgebracht helpt me om meer bij mijzelf te komen vanuit rust. Helaas kwam ik via hem niet echt in contact met lotgenoten, kinderen van ouders met ... Mijn moeder was ook toen al overleden. Net toen ik vermoeid op vakantie gegaan was kreeg ik geheel onverwacht bericht. Het overlijdensbericht, inmiddels opgesteld had voor 0,0% van doen met mijn relatie t.o.v. mijn moeder. Ik heb er toen vele 'complimenten' over gehoord. Ik was toen overigens ook bezig met de NLP-opleiding, waar ik nog steeds met een goed gevoel aan terug denk. In de familie is mijn moeder nog altijd een zeer geziene persoon en er zijn verschillende leden naar haar vernoemd. Ofwel, met mijn verhaal hoef ik er dus niet aan te komen. Bij gelegenheden waar ik mensen daarvan ontmoet is het vooral hun vraag of ik niet in de tussentijd al veranderd ben, ofwel de relatie met die familie bestaat uit een kat-en-muisspel wie er nou zou moeten veranderen. Zo genereert deze band louter negatieve energie en houd ik mijn familie graag op afstand. Met mijn zus en broer, die geen autisme hebben, is deze kwestie in feite ook niet bespreekbaar. Mijn autisme respecteren zij wel i.t.t. mijn verdere familie aan mijn moeders zijde die volgen wat mijn moeder ze heeft voorgeleefd. Na haar dood heb ik zeker getracht ze mijn autisme alsnog uit te leggen, maar helaas zonder resultaat. Een psycholoog heeft nog wel ooit een poging willen doen, maar dat vond ik zelf teveel risico, dat het anders zou worden uitgelegd en de situatie erdoor nog moeilijker wordt dan deze al is vanwege ontstane verwachtingen. Helaas heeft therapie mij niet altijd geholpen. Ik heb ook enkele ervaringen waarin het mij geestelijke schade deed waar ik voor langere tijd last van hield, vanwege mijn autisme. Bij de Remonstranten deed ik belijdenis over de tekst uit Johannes 9 waarin Jezus zei dat noch de blindgeborene gezondigd had, noch zijn ouders dat hij blind geboren was maar dat de werken Gods in hem openbaar moesten worden. Zo toch nog een positief eind aan dit verhaal, wat in werkelijkheid veel langer is.

  BeantwoordenVerwijderen