Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training

Charlotte van der Hoeven, Coaching en Training
Narcisme-Expert | Expert Narcistisch Misbruik | Coach & Trainer

dinsdag 21 oktober 2014

Had je het narcistisch misbruik kunnen voorkomen?

Er wordt mij geregeld gevraagd door mensen die geen ervaring hebben met narcistisch misbruik: "Ja, maar al die mensen die ermee te maken hebben gehad, die hebben toch ook hun eigen aandeel in het verhaal? Waar twee vechten, hebben toch twee schuld?" Vanuit de optiek van iemand die nooit met narcistisch misbruik te maken heeft gehad, zal dit zeker zo lijken. Alleen vanuit de optiek van iemand die met narcistisch misbruik bekend is, wordt dit een heel ander verhaal.


Het is absoluut zo dat we allemaal onze lessen te leren hebben en dus ook de les die we kunnen halen uit narcistisch misbruik. De vraag is of we het misbruik hadden kunnen voorkomen en hier is het antwoord eenvoudig "Nee" op. Narcistisch misbruik is een "web" waar je langzaam in terecht komt, vaak zonder er zelf in eerste instantie erg in te hebben. Dit komt, omdat een narcist zich eerst als een wolf in schaapskleren opstelt en zich dermate aan de omgeving aanpast, dat je gaat geloven in deze persoon. Dit kan iedereen overkomen, zelfs rechters en therapeuten kunnen om de tuin worden geleid.  Als je eenmaal in dit spel bent beland, pas dan begint het misbruik, vaak zonder dat je het in eerste instantie doorhebt. Soms sluipt het er langzaam in en duurt het jaren, voordat je weet waar je in terecht bent gekomen. Je kunt een heel krachtig persoon zijn, maar door de jaren heen kan dit langzaam afgebroken worden. Soms merk je dit al binnen een paar maanden. De verwarring en manipulaties die plaatsvinden, zorgen ervoor dat je gaat twijfelen aan je"zelf". Je had er niks aan kunnen doen om dit te voorkomen. Je kunt je namelijk niet verplaatsen in de gevoels- en belevingswereld van een narcist. We kunnen wel een les uit narcistisch misbruik halen. Het is heel belangrijk om hier in therapie/coaching of door zelfstudie en zelfreflectie mee aan de slag te gaan. Dit met als doel om je"zelf" weer terug te vinden en om op deze manier een destructieve relatie uit de weg te gaan en niet meer te krijgen. Alleen dan rijst de volgende vraag; is een destructieve relatie uit de weg te gaan?
Je kunt nog zoveel workshops, coaching of trainingen en zelfstudie hebben gedaan, dat wil nog niet zeggen dat je nooit meer een destructieve relatie zult krijgen. Sommige mensen hebben er nu eenmaal een radar voor om te voelen hoe je van karakter bent. En een karakter is niet totaal te veranderen. Dus om bijvoorbeeld van een zachtaardig persoon een enorme pitbull te worden, zit er niet in.
In hoeverre is het dan mogelijk om opnieuw een destructieve relatie uit te sluiten? En welke lessen moet je uit een relatie halen die je hele wezen overhoop heeft gegooid en kapot heeft gemaakt?
Hoe moeilijk ook, die lessen zijn er. Het kan zijn dat je beter je grenzen moet leren stellen, leren de ander niet altijd te willen "redden", jezelf gaan durven uitspreken etc.
En ook als slachtoffer van narcistisch misbruik, kun jij een radar hebben voor "foute" mensen. Het is belangrijk om hiermee om te leren gaan en erachter te komen wat het maakt dat jij een radar hebt ontwikkeld voor dit type mensen. Want realiseer je, het onbewuste zoekt altijd naar datgene of die persoon die bij je past om je verder te laten groeien. En dit kan ook betekenen dat je deze personen nodig hebt gehad om nog sterker, onafhankelijker of wat dan ook te worden.

Echter, het narcistisch misbruik voorkomen, is een onbegrepen en veelbesproken onderwerp. Je kunt het niet voorkomen, net zo min als je kunt voorkomen dat je overvallen wordt. Tuurlijk, je moet altijd opletten en niet naïef zijn, maar ook als je een heel hekwerk om je huis hebt heen gebouwd, kan er nog ingebroken worden. Dit geldt ook voor jou als mens, al heb je een heel hekwerk om je heen gebouwd, je had het niet kunnen voorkomen.

http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch-misbruik, therapeut-narcistisch-misbruik, wat-is-narcisme

3 opmerkingen:

 1. Ik heb mezelf ook vertwijfeld afgevraagd hoe het mogelijk is geweest dat ik gekozen heb voor een partner die uiteindelijk narcist blijkt te zijn. Wat je schrijft is zo waar en herkenbaar: "Je kunt je namelijk niet verplaatsen in de gevoels- en belevingswereld van een narcist". En daarbij: de narcist kan zich niet in jouw gevoels- en belevingswereld verplaatsen en vindt dat hij/zij "normaal" is! Voor beiden is het een grote verwarring is mijn ervaring. Dat de narcist het zich niet bewust is, en het dus niet expres doet, is voor mij een pleister op de wonde. Maar doet niets af aan het zeker weten dat met een dergelijk iemand niet te leven valt en afstand houden absoluut noodzakelijk is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 100% herkenbaar en ja, ik moet soulsearching doen en uitzoeken waarom ik narcisten aantrek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit helpt mij...ik heb met alle verwerking erbij al ruim 4 jaar deze shit ..sorry dat ik het zo noem...tweifels aan mezelf ups and downs ondervonden in mezelf..alles was mijn schuld ik zag het verkeerd ..niks is wat het lijkt..je ben gek spoor je wel ..vernederingen sarcasme ..onrecht ..liegen ..verdraaien ..gaslighting...fysiek en geestelijke mishandeling ....ik heb alle banden verbroken heb nieuw telefoonnr ook...ik ben als misdadiger weg gezet..terwijl het juist anders om is ...seks heb ik al lang niet meer gehad ..gezien zijn loverboy gedoe naar mij ...ik ging vanvde hemel naar de hel met hem ..
  Dit artikel helpt mij echt verder ...ik ben al ver en dat zonder hulp van prof. ...enigste wat ik zeer ervaar is dat mijn zelfbescherming en mijn hsp voelsprieten extreem zijn...ik ben te beschermend vertrouw bijna niemand meer die te lief is of relatie met mij wil....ik knok hard ...maar in me ziel huil ik vaak ...

  Mijn afscheid naar hem heb ik me boosheid geuit ..hem verweten en hem laten weten dat ik hem door had ...sorry maar het is een rat ik heb geen medelijde met hem ..kijk mij .....

  Ik kies voor mezelf ...de toekomst kan nooit slechter worden ...hij is slechte persoon die ik kende in en in slecht !!!

  Ik ben aan het genezen en hoop ooit weer te durven voelen en te vertrouwen op andere ...mijn les is dit is mijn grens ..ik laat nooit meer met mij sollen...bedankt voor dit artikel dat nieuwe inzichten geeft ..hij verwarde mij ik was niet meer mezelf....en ging mee in zijn wereld...

  Ik kan er bijwijze een boek over schrijven zoveel trauma's ...zoveel..

  BeantwoordenVerwijderen